Tak przygotowana makrela zachwyca smakiem. Moja rodzina uwielbia to danie z piekarnika

Tak przygotowana makrela zachwyca smakiem. Moja rodzina uwielbia to danie z piekarnika

Dodano: 
Pieczona makrela
Pieczona makrela Źródło: Shutterstock / kokofoundit
Pieczona ryba to jeden z najlepszych sposobów na jej przyrządzenie. Nie tylko jest delikatna i pełna smaku, ale też mniej wyczuwalna w domu, niż smażona. Warto przekonać się do tego sposobu przyrządzania ryb.

Ryby najczęściej smażymy, co jednak nie jest najlepszym wyborem. Po pierwsze taką obróbką sprawiamy, że produkt ten staje się mniej zdrowy. Panierka chłonie bowiem sporo tłuszczu, który na dodatek jest ciężkostrawny. Po drugie, w czasie smażenia potrawę cały czas trzeba pilnować, by się nie przypaliła. Po trzecie smażona ryba pachnie o wiele intensywniej, niż pieczona. Dlatego dziś będę was namawiać do przyrządzania ryb w piekarniku.

Jakie ryby są najlepsze do pieczenia?

Do pieczenia najlepiej nadają się ryby, które zawierają sporo tłuszczu, np. łosoś, halibut, makrela. Tłuszcz sprawia, że ryba nie wysycha tak łatwo i po tej obróbce kulinarnej jest soczysta i delikatna. A, że tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy, mamy z niego same korzyści. Jednak piec można też chudsze gatunki ryb, np. dorsza, pstrąga.

Ważne jest tylko, by w czasie pieczenia zachować odpowiednie warunki. Takie ryby warto piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym lub zawinięte w kawałek folii aluminiowej. Dobrym pomysłem jest też zapiekanie ich w lekkim sosie.

Jak przyrządzić pieczoną makrelę?

Makrelę zwykle można spotkać w naszych sklepach w postaci wędzonej. Jednak coraz częściej pojawia się też świeża, schłodzona tuszka lub filet. Warto po nie sięgnąć, bo ryba ta jest zdrowa i pełna smaku. A jej przygotowanie w piekarniku to błyskawiczna sprawa. Rybę wystarczy tylko przyprawić, ułożyć na prostych składnikach i wstawić do piekarnika. Po mniej więcej 20 minutach pieczenia danie jest gotowe do podania.

Przepis: Makrela pieczona

Filet z makreli pieczony na aromatycznej ciecierzycy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g świeżej makreli
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika ciecierzycy
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyMakrelę opłucz, osusz, wyfiletuj, podziel na porcje. Każdą oprósz solą, pieprzem i papryką. Posyp 2 ząbkami pokrojonego czosnku, wymieszaj.
  2. Przygotowanie ciecierzycyCiecierzycę odsącz z zalewy. Przełóż ją do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posyp pozostałym, posiekanym czosnkiem oraz kolendrą, skrop olejem, wymieszaj.
  3. Pieczenie makreliPrzyprawione kawałki ryby ułóż na ciecierzycy skórą do góry. Obłóż plasterkami cytryny. Rybę piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy składniki zaczną obsychać, przykryj naczynie z potrawą np. kawałkiem folii aluminiowej.

Jak podać pieczoną makrelę?

Makrelę piekę zwykle na ciecierzycy z puszki. Składnik ten można potraktować jako dodatek do obiadu, jednak nie zaszkodzi podać do tego dania także gotowane czy pieczone ziemniaki. Dzięki nim nasz organizm otrzyma porcję skrobi. Dopełnieniem tego dania obiadowego może być też sos i obowiązkowo lekka surówka, np. z kapusty, pora.

Czytaj też:
Wystarczy puszka tuńczyka i tanie warzywo, aby zrobić pyszne kotleciki. Przepis jest prosty
Czytaj też:
Ryba z piekarnika, którą robię zawsze, gdy jest promocja. Prosty przepis na soczyste filety