Zapomnij o grillu. Najlepszą, mięciutką karkówkę szybko przygotujesz w piekarniku

Zapomnij o grillu. Najlepszą, mięciutką karkówkę szybko przygotujesz w piekarniku

Dodano: 
Plastry karkówki
Plastry karkówki Źródło: Shutterstock / Krasowit
Jeśli marzy wam się smaczna karkówka, nie musicie czekać na dobrą pogodę. Zamiast na grillu przygotujecie ją w piekarniku. Mięso przyprawia się w ten sam sposób, a wychodzi niezwykle miękkie i soczyste.

Niektórzy ruszyli z sezonem grillowym już w zeszły weekend. Niestety pogoda szybko się pogorszyła i na prawdziwe grillowanie trzeba będzie chwilę poczekać. Nie oznacza to jednak rezygnowania z pieczonych mięs, np. karkówki. Podobnie smaczną i soczystą przygotujecie w klasycznym piekarniku. Trzeba tylko zwrócić uwagę na parę szczegółów.

Jak przygotować karkówkę do krótkiego pieczenia w piekarniku?

Większość osób, gdy słyszy o karkówce pieczonej w piekarniku, myśli o dużym kawałku mięsa. Ja jednak mam na nią o wiele szybszy sposób. Moja karkówka piecze się bowiem nie dłużej niż 30 minut, więc raz-dwa można ją przygotować na obiad. Jak ją przygotowuję? W sumie tak samo, jak do grillowania. A więc kroję mięso w plastry o grubości 1-1,5 cm i rozbijam je kuchennym tłuczkiem. Potem mięso marynuję, a po ociepleniu piekę w piekarniku.

Jak zrobić karkówkę z piekarnika, by smakowała jak z grilla?

To, co decyduje o smaku pieczonej karkówki, to oczywiście przyprawy czy też marynata. Ja w sumie taką karkówkę przygotowuję podobnie, jak tę do grillowania. Rozbite plastry mięsa smaruję bowiem marynatą i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. W mojej marynacie nie może zabraknąć musztardy, miodu i czosnku. Dodaję też trochę sosu BBQ, dzięki czemu upieczone mięso smakuje niemal, jak grillowane.

Przepis: Karkówka jak z grilla

Karkówka pieczona w piekarniku, która smakuje niczym grillowana

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu BBQ
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso pokrojone w plastry, rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz je solą i pieprzem. Z musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, sosu BBQ, miodu, oleju i papryki przygotuj marynatę. Posmaruj nią mięso, odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie karkówkiPo środku piekarnika zawieś blachę, a nad nią drucianą nakładkę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na gorących drutach ułóż karkówkę. Piecz ją ok. 25 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz mięso, aż się zrumieni.

Z czym podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka najbardziej lubi towarzystwo pieczonych ziemniaków lub frytek. W sumie ziemniaki można upiec obok mięsa, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo energii. Doskonałymi dodatkami do takiego obiadu będzie np. sos jogurtowo-czosnkowy czy BBQ, a także lekka sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Ten kotlet od teściowej przekonał nawet moją mamę. Karkówka w plastrach, którą pokochasz
Czytaj też:
Oto najlepsze pod słońcem danie z karkówki. Ten pyszny obiad robi się w zasadzie sam