Na plastrach mięsa kładę kilka składników i zwijam roladki. Każdy prosi o dokładkę

Na plastrach mięsa kładę kilka składników i zwijam roladki. Każdy prosi o dokładkę

Dodano: 
Przygotowanie mięsnych roladek
Przygotowanie mięsnych roladek Źródło: Shutterstock / Dar1930
Roladki to prosty sposób na urozmaicenie wyglądu i smaku mięsnych dań. Wystarczy mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, obłożyć dodatkami i zrolować. Po upieczeniu potrawa nie tylko doskonale wygląda, ale też smakuje.

Roladki można przygotować z wielu składników, jednak mięsne królują w czasie obiadów. Wyglądają niezwykle apetycznie, a składniki nadzienia dodają im smaku. Choć wyglądają na pracochłonne, robi się je prosto i szybko. Potem wystarczy wstawić do piekarnika i poczekać na nie ok. 40 minut. Naprawdę warto, bo smakują rewelacyjnie.

Jakie mięso jest najlepsze na roladki?

Na roladki najlepsze jest mięso, które jest dość zwarte i da się rozbić na dość cienkie płaty. Dzięki temu roladki wyjdą delikatne i smaczne. Idealnym mięsem na roladki będą więc: schab, szynka, karkówka wieprzowa, a także wołowina zrazowa. Roladki można też przygotować z mięsa drobiowego, np. z fileta z piersi kurczaka czy z piersi indyka.

Jak zrobić roladki z karkówki, boczku i warzyw?

Przygotowanie roladek z karkówki, boczku i warzyw naprawdę jest proste. Mięso wystarczy pokroić w niezbyt grube plastry, a potem je rozbić. Po przyprawieniu obkłada się je rozdrobnionymi dodatkami i roluje. Otrzymane roladki warto zawsze najpierw obsmażyć, a potem dopiec w piekarniku.

Przepis: Roladki z karkówki

Pieczone roladki z karkówki wieprzowej, szynki, ogórka kiszonego i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • 2 kiszone ogórki
  • 1/2 cebuli
  • 4 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym tłuczkiem, by ich nie poprzecinać. Oprósz je papryką, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie składnikówCebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Plasterki szynki dojrzewającej pokrój w paski lub w kostkę.
  3. Formowanie i smażenie roladekNa każdym płacie mięsa połóż trochę cebuli, ogórka i szynki. Zroluj dość ścisłe roladki. Każdą zrumień ze wszystkich stron na patelni z olejem.
  4. Pieczenie roladekObsmażone roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Możesz je lekko skropić gorącą wodą. Naczynie przykryj, roladki piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Przed ułożeniem składników, każdy plaster mięsa warto posmarować musztardą.

Inne pomysły na farsz do roladek

Mój farsz do roladek robię z szynki dojrzewającej, ogórka kiszonego i cebuli. Jednak nie tylko one doskonale spiszą się w roli nadzienia. Zamiast szynki dojrzewającej można też użyć wędzonego boczku, a ogórek kiszony zastąpić kiszoną kapustą. Do farszu do roladek można też dodać: pokrojoną paprykę, marchewkę, podduszone pieczarki czy por. Jeśli chcecie by nadzienie było jeszcze smaczniejsze, dodajcie do niego paski lub słupki żółtego sera.

Czytaj też:
Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracji
Czytaj też:
Nacinam piersi z kurczaka i napełniam prostym farszem. Ten obiad z piekarnika rozpływa się w ustach