Roladki można przygotować z wielu składników, jednak mięsne królują w czasie obiadów. Wyglądają niezwykle apetycznie, a składniki nadzienia dodają im smaku. Choć wyglądają na pracochłonne, robi się je prosto i szybko. Potem wystarczy wstawić do piekarnika i poczekać na nie ok. 40 minut. Naprawdę warto, bo smakują rewelacyjnie.
Jakie mięso jest najlepsze na roladki?
Na roladki najlepsze jest mięso, które jest dość zwarte i da się rozbić na dość cienkie płaty. Dzięki temu roladki wyjdą delikatne i smaczne. Idealnym mięsem na roladki będą więc: schab, szynka, karkówka wieprzowa, a także wołowina zrazowa. Roladki można też przygotować z mięsa drobiowego, np. z fileta z piersi kurczaka czy z piersi indyka.
Jak zrobić roladki z karkówki, boczku i warzyw?
Przygotowanie roladek z karkówki, boczku i warzyw naprawdę jest proste. Mięso wystarczy pokroić w niezbyt grube plastry, a potem je rozbić. Po przyprawieniu obkłada się je rozdrobnionymi dodatkami i roluje. Otrzymane roladki warto zawsze najpierw obsmażyć, a potem dopiec w piekarniku.
Przepis: Roladki z karkówki
Pieczone roladki z karkówki wieprzowej, szynki, ogórka kiszonego i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 2 kiszone ogórki
- 1/2 cebuli
- 4 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry mięsa delikatnie rozbij kuchennym tłuczkiem, by ich nie poprzecinać. Oprósz je papryką, solą i pieprzem.
- Przygotowanie składnikówCebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w plasterki. Plasterki szynki dojrzewającej pokrój w paski lub w kostkę.
- Formowanie i smażenie roladekNa każdym płacie mięsa połóż trochę cebuli, ogórka i szynki. Zroluj dość ścisłe roladki. Każdą zrumień ze wszystkich stron na patelni z olejem.
- Pieczenie roladekObsmażone roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Możesz je lekko skropić gorącą wodą. Naczynie przykryj, roladki piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Przed ułożeniem składników, każdy plaster mięsa warto posmarować musztardą.
Inne pomysły na farsz do roladek
Mój farsz do roladek robię z szynki dojrzewającej, ogórka kiszonego i cebuli. Jednak nie tylko one doskonale spiszą się w roli nadzienia. Zamiast szynki dojrzewającej można też użyć wędzonego boczku, a ogórek kiszony zastąpić kiszoną kapustą. Do farszu do roladek można też dodać: pokrojoną paprykę, marchewkę, podduszone pieczarki czy por. Jeśli chcecie by nadzienie było jeszcze smaczniejsze, dodajcie do niego paski lub słupki żółtego sera.
Czytaj też:
Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracjiCzytaj też:
Nacinam piersi z kurczaka i napełniam prostym farszem. Ten obiad z piekarnika rozpływa się w ustach