Ten pieczony dorsz pod pierzynką zachwyca smakiem i soczystością. Patent mam od szefa kuchni

Ten pieczony dorsz pod pierzynką zachwyca smakiem i soczystością. Patent mam od szefa kuchni

Dodano: 
Dorsz pieczony
Dorsz pieczony Źródło: Shutterstock / kochabamba
Jeśli brakuje ci pomysłu na przygotowanie ryby, to polecam ten przepis. Pieczony dorsz z ziołami i pod pyszną kołderką nie ma sobie równych. Receptura szefa kuchni sprawia, że ten prosty obiad to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Dorsz jest smaczną i zdrową rybą. Zwykle smażymy go na patelni. Jednak lepszym i bardziej dietetycznym wyborem będzie upieczenie tej ryby w piekarniku. Dorsz z dodatkiem ziół i skórki z cytryny zachwyci smakiem. Rybę przykryje też pierzynka z pomidorów i sera mozzarella. Pieczony dorsz z takimi dodatkami jest propozycją na pyszne i szybkie danie, idealne choćby na piątkowy obiad.

Czy dorsz jest zdrowy?

Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Stanowi źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Mięso dorsza stanowi dobre zastępstwo dla drobiu czy wołowiny. 100-gramowa porcja dorsza zaspokaja aż połowę dziennego zapotrzebowania na selen, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wzmacnia układ odpornościowy. Dorsz jest chudą rybą morską, której nie brakuje witamin B12, D3 i fosforu. Filet dorsza o masie 100 gramów dostarcza ok. 78 kcal.

Jedzenie dorsza dostarczy nam też wartościowych kwasów omega-3. Zapobiegają one powstaniu choroby Alzheimera, wystąpieniu alergii i chorób serca. Dorsz jest rybą niskokaloryczną i śmiało mogą po nią sięgać osoby, które chcą schudnąć. Mięso tej ryby jest białe, delikatne i neutralne w smaku. Lepiej jednak unikać smażenia ryby w głębokim tłuszczu i panierce. Bardziej wartościowym rozwiązaniem będzie przygotowanie dorsza z piekarnika według przepisu szefa kuchni.

Jak zrobić pieczonego dorsza pod pomidorami i mozzarellą?

Dorsz pod pierzynką wyjdzie smaczny i delikatny dzięki doskonałym dodatkom. Rybę musimy oprószyć solą, pieprzem i świeżą bazylią. Przykrywamy ją plastrami pomidora, skrapiamy oliwą, posypujemy startą skórką z cytryny, a pod koniec pieczenia rybę posypuję startym serem mozzarella i zapiekamy jeszcze przez kwadrans.

W naczyniu żaroodpornym układam przekrojoną na pół główkę czosnku. Ten zabieg sprawia, że ryba jest wyjątkowo aromatyczna. Podczas pieczenia powstaje sos, który dopełnia smaku tego pysznego i zdrowego dania. Ryba smakuje jak z najlepszej restauracji i jest prosta w przygotowaniu.

Przepis: Pieczony dorsz pod pomidorami i mozzarellą

Pomysł na pyszną rybę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
158 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 1 główka czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • 100 g startej mozzarelli
  • bazylia lub kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ryby i warzywRybę umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Wyłóż filety dorsza skórą do dołu i posyp świeżą bazylią. Na rybie ułóż pomidora pokrojonego w plastry, skrop oliwą i posyp startą skórką z cytryny.
  2. Pieczenie dorszaPrzekrojoną na pół główkę czosnku ułóż w naczyniu. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Następnie wyjmij rybę, posyp startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 15 minut.

Jak podać pieczonego dorsza pod pomidorami i mozzarellą?

Ryba świetnie smakuje z ziemniakami z wody. Danie przed podaniem warto posypać świeżą bazylią lub kolendrą. Do pieczonego dorsza pasuje też surówka z marchewki i selera. W sezonie rybę można podać z gotowaną fasolką szparagową. Będzie pysznie i zdrowo.

Czytaj też:
To najprostszy i najsmaczniejszy pomysł na pstrągi. Często przyrządzam je tak na piątkowy obiad
Czytaj też:
Z wędzonego łososia i taniego dodatku robię pyszną pastę. Podaję ją na kanapkach i kanapeczkach

Źródło: smaki.pl