„To najlepszy boczek, jaki jadłem” – opisuje swoje danie Jakub Kuroń. To zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Nowy przepis na miękkie i aromatyczne mięso zachwycił jego fanów, a my się temu zupełnie nie dziwimy. Już sam widok skwierczących na patelni złotych kawałków boczku sprawia, że fani dobrej wieprzowiny są w siódmym niebie. Komentarze pod postem Kuronia nie pozostawiają wątpliwości: „Boczuś wymiata!”, „Zapowiada się prawdziwa uczta!”
Jak zrobić boczek do obiadu?
Boczek to mało popularne mięso w wersji obiadowej i to w roli głównej. Przepis Jakuba Kuronia udowadnia, że warto częściej sięgać po to mięso. Jego zaletą bez wątpienia jest także fakt, że boczek jest tańszy od innych kawałków wieprzowiny.
Przepis Jakuba Kuronia jest bardzo prosty, a kucharz krok po kroku wyjaśnia na krótkim filmie, poszczególne etapy przygotowania mięsa: to smażenie na złoto, duszenie w aromatycznym sosie i redukowanie sosu.
Do przygotowania dania wykorzystuje się surowy boczek, który ładnie się wytapia, a tłuszcz staje się idealnym nośnikiem smaku dla mięsa i aromatycznych dodatków w azjatyckim stylu: sosu sojowego, octu ryżowego czy tartego imbiru.
Przepis: Boczek według Jakuba Kuronia
Pyszny pomysł na rozpływające się w ustach mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 14 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 684 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg surowego boczku
- 80 ml sosu sojowego
- 350 ml wody
- 30 ml octu ryżowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka startego Imbiru
- 1 łyżka startego czosnku
- 5 liści laurowych
- 30 ziaren pieprz czarnego
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaBoczek pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię. Podsmażaj kawałki boczku z każdej strony, aż zrobią się ciemnozłote.
- Duszenie mięsaDo mięsa dodaj pieprz, liście laurowe, brązowy cukier. Smaż chwilkę, dodaj starty czosnek i imbir, sos sojowy, ocet ryżowy i wodę. Przykryj patelnię pokrywka i duś ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Odkryj patelnię i gotuj wszystko, aż sos zmniejszy swoją objętość i stanie się kleisty.
Jak podawać boczek z przepisu Jakuba Kuronia?
Jakub Kuroń zdradził swój patent na serwowanie pysznego boczku z przepisu: kucharz podał mięso z ryżem oraz domowymi piklami z różnych warzyw. Swoją propozycję pokazał na filmie w mediach społecznościowych.
Oczywiście nie jest to jedyny sposób na zaserwowanie takiego boczku: my proponujemy podawać go z lekkimi, pikantnymi sałatkami w azjatyckim stylu, np. z marchewki czy świeżego ogórka. Taki boczek można też wyjadać prosto z patelni, wybierając mięso i sos kromką dobrego chleba czy bułki.
Czytaj też:
Odkryj mój sekret na tani gulasz. Ten szybki obiad zaskakuje smakiem i jest dziecinnie łatwyCzytaj też:
Drobiowe zawijasy wypełnij pyszną wkładką. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne