Najlepsze pierogi robię według receptury babci. Ciasto jest delikatne, a farsz zachwyca smakiem

Najlepsze pierogi robię według receptury babci. Ciasto jest delikatne, a farsz zachwyca smakiem

Dodano: 
Domowe pierogi
Domowe pierogi Źródło: Shutterstock / Orenn
Najpopularniejsze pierogi to te z farszem mięsnym, z kapusty i grzybów oraz z twarogu. Moja babcia robiła jednak mało znane nadzienie, które zachwycało smakiem i pożywnością. Poznajcie jej wspaniały przepis.

Pierogi to specjał polskiej kuchni, który jednak robimy dość rzadko. To dlatego, że jest przy nich trochę pracy. Trzeba bowiem zagnieść ciasto, przygotować farsz, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego sposobem babci często rozkładam sobie ich przygotowanie w czasie. To znaczy, wieczorem przyrządzam farsz, a następnego dnia zagniatam ciasto i lepię pierogi. Moje ulubione nadzienie też robię według receptury babci. Jest przepyszne.

Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi?

Moja babcia nigdy nie dodawała jajka do ciasta na pierogi. I nie z powodu, że była nadzwyczaj oszczędna, a dlatego, że według niej smaczniejsze wychodziły, gdy robiła je z dwóch składników. I z tą opinią zgadzają się znawcy kuchni. Ciasto pierogowe przygotowane z mąki i ciepłej wody jest po ugotowaniu bardziej miękkie, niż to z dodatkiem jajka. Jeśli więc wolicie nieco twardsze pierogi, jak najbardziej możecie dodać jajko do ciasta.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem?

Choć wielu z was z pewnością jeszcze nie jadło takich pierogów, to zachęcam do ich spróbowania. Kasza gryczana nadaje im bowiem charakterystycznego smaku i wychodzi na zdrowie, boczek zaś podbija aromat i sprawia, że pierogi są nadzwyczaj sycące. Co ciekawe, moja babcia do farszu dodawała też ugotowane i posiekane jajka. I one także doskonale wpływały na smak potrawy.

Przepis: Pierogi z kaszą i boczkiem

Pierogi nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem wędzonym i jajkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
  • sól

Na farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 6 jajek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuKaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj ją widelcem, wystudź. 4 jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na maśle, skrop wodą, podduś. Przygotowane składniki farszu umieść w misce. Dodaj surowe jajka, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, wlewaj po trochu dobrze ciepłą wodę i mieszaj składniki, aż się połączą. Potem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie pierogówCiasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdy połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem?

Pierogi nadziewane kaszą gryczaną i boczkiem doskonale będą smakować podane z kwaśną, gęstą śmietaną. Można je też polać stopionym, zrumienionym boczkiem lub cebulką podsmażoną na maśle. Każda opcja ma charakter.

Czytaj też:
Kryzysowe pierogi to przepyszny sposób na oszczędny i sycący obiad. Ten farsz to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Odkąd zrobiłam pierogi z tym farszem, moja rodzina wciąż o nie pyta. Zielony dodatek ma moc

Źródło: smaki.pl