3 składniki i 30 minut. Ten sycący obiad z patelni zaskoczy cię smakiem i prostotą

3 składniki i 30 minut. Ten sycący obiad z patelni zaskoczy cię smakiem i prostotą

Dodano: 
Danie z patelni – ryż, kurczak i kiełbasa
Danie z patelni – ryż, kurczak i kiełbasa Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jednogarnkowe dania to prawdziwy hit – robi się je szybki, jest mniej zmywania, a więcej smaku. W moim przepisie połączenie kurczaka, kiełbasy i ryżu tworzy sycący, pełen aromatu obiad, który zrobisz błyskawicznie.

Moją inspiracją do stworzenia tego szybkiego dania z patelni była hiszpańska paella. Jednak swoją recepturę wzbogaciłam o swojskie akcenty, dodając kiełbasę śląską.

Jak zrobić danie z patelni z ryżem, kurczakiem i kiełbasą?

Bazą tej pysznej potrawy jest ryż. Najlepiej dodać surowy ryż na patelnię. Dzięki temu wchłonie wszystkie smaki z przypraw, mięsa i bulionu. Pamiętaj, aby na 1 szklankę ryżu dodać 2 szklanki bulionu. Gotuj go na małym ogniu – pod przykryciem przez 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn. Nie mieszaj za często, by nie zrobiła się papka. Jeśli ryż nie jest jeszcze miękki, dolej trochę wody lub bulionu i gotuj kilka minut dłużej.

Porada: aby ryż się nie kleił zawsze płucz go w zimnej wodzie przed gotowaniem.

Przepis: Danie z patelni z ryżem, kurczakiem i kiełbasą

Sycący ryż, kruchy kurczak i aromatyczna kiełbasa w towarzystwie ziół.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
617 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 kiełbasa (np. śląska)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKurczaka w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  2. SmażenieNa rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj kiełbasę i podsmaż, aż się zarumieni, następnie dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż lekko się przyrumieni.
  3. Dodawanie ryżu i przyprawWsyp ryż, dopraw papryką, solą, pieprzem i ziołami, dokładnie wymieszaj.
  4. GotowanieWlej bulion lub wodę, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody.
  5. DekorowanieGdy ryż będzie gotowy posyp świeżą natką pietruszki.

Jaką kiełbasę dodać do dania z patelni?

Wybór kiełbasy zależy od smaku, jaki chcesz uzyskać w daniu. Oto 3 smaki i moje propozycje:

  • klasyczny, delikatny smak – sprawdzi się kiełbasa śląska – łagodna, tradycyjna polska kiełbasa, dobrze łączy się z kurczakiem. Dobrą opcją będzie również biała kiełbasa – doda delikatniejszego smaku, warto ją wcześniej podgotować i pokroić w plasterki,
  • intensywny, lekko pikantny smak – idealne będzie chorizo – hiszpańska kiełbasa z wędzoną papryką, nadaje daniu mocny aromat i lekko dymny posmak. Sprawdzi się również kabanos – cienka, sucha kiełbasa o wyrazistym smaku, świetnie komponuje się z ryżem,
  • pikantny smak – najlepsza będzie kiełbasa paprykowa – jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wybierz wersję z chili lub ostrą papryką.

Co dodać do dania z patelni z ryżem, kurczakiem i kiełbasą?

Idealnym urozmaiceniem tego dania będą warzywa. Sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki, groszek, kukurydza, a także szpinak. Ciekawym dodatkiem może być ser – starty parmezan lub feta dodadzą kremowej konsystencji i nowego smaku. Zielonym akcentem, poza natką pietruszki, może być kolendra lub szczypiorek.

Czytaj też:
Ten aromatyczny obiad z patelni robię w niecałe 30 minut. Moja rodzina się nim zajada
Czytaj też:
Do mielonych dodaję serowe nadzienie. Zrób te soczyste kotlety i zaskocz rodzinę mistrzowskim smakiem