Moją inspiracją do stworzenia tego szybkiego dania z patelni była hiszpańska paella. Jednak swoją recepturę wzbogaciłam o swojskie akcenty, dodając kiełbasę śląską.
Jak zrobić danie z patelni z ryżem, kurczakiem i kiełbasą?
Bazą tej pysznej potrawy jest ryż. Najlepiej dodać surowy ryż na patelnię. Dzięki temu wchłonie wszystkie smaki z przypraw, mięsa i bulionu. Pamiętaj, aby na 1 szklankę ryżu dodać 2 szklanki bulionu. Gotuj go na małym ogniu – pod przykryciem przez 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn. Nie mieszaj za często, by nie zrobiła się papka. Jeśli ryż nie jest jeszcze miękki, dolej trochę wody lub bulionu i gotuj kilka minut dłużej.
Porada: aby ryż się nie kleił zawsze płucz go w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Przepis: Danie z patelni z ryżem, kurczakiem i kiełbasą
Sycący ryż, kruchy kurczak i aromatyczna kiełbasa w towarzystwie ziół.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 617 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 kiełbasa (np. śląska)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKurczaka w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- SmażenieNa rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj kiełbasę i podsmaż, aż się zarumieni, następnie dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż lekko się przyrumieni.
- Dodawanie ryżu i przyprawWsyp ryż, dopraw papryką, solą, pieprzem i ziołami, dokładnie wymieszaj.
- GotowanieWlej bulion lub wodę, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody.
- DekorowanieGdy ryż będzie gotowy posyp świeżą natką pietruszki.
Jaką kiełbasę dodać do dania z patelni?
Wybór kiełbasy zależy od smaku, jaki chcesz uzyskać w daniu. Oto 3 smaki i moje propozycje:
- klasyczny, delikatny smak – sprawdzi się kiełbasa śląska – łagodna, tradycyjna polska kiełbasa, dobrze łączy się z kurczakiem. Dobrą opcją będzie również biała kiełbasa – doda delikatniejszego smaku, warto ją wcześniej podgotować i pokroić w plasterki,
- intensywny, lekko pikantny smak – idealne będzie chorizo – hiszpańska kiełbasa z wędzoną papryką, nadaje daniu mocny aromat i lekko dymny posmak. Sprawdzi się również kabanos – cienka, sucha kiełbasa o wyrazistym smaku, świetnie komponuje się z ryżem,
- pikantny smak – najlepsza będzie kiełbasa paprykowa – jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wybierz wersję z chili lub ostrą papryką.
Co dodać do dania z patelni z ryżem, kurczakiem i kiełbasą?
Idealnym urozmaiceniem tego dania będą warzywa. Sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki, groszek, kukurydza, a także szpinak. Ciekawym dodatkiem może być ser – starty parmezan lub feta dodadzą kremowej konsystencji i nowego smaku. Zielonym akcentem, poza natką pietruszki, może być kolendra lub szczypiorek.
Czytaj też:
Ten aromatyczny obiad z patelni robię w niecałe 30 minut. Moja rodzina się nim zajadaCzytaj też:
Do mielonych dodaję serowe nadzienie. Zrób te soczyste kotlety i zaskocz rodzinę mistrzowskim smakiem