Ten aromatyczny obiad z patelni robię w niecałe 30 minut. Moja rodzina się nim zajada

Ten aromatyczny obiad z patelni robię w niecałe 30 minut. Moja rodzina się nim zajada

Dodano: 
Obiad z patelni – pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami
Obiad z patelni – pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami Źródło: Shutterstock / SnapFocus
Kurczak, ziemniaki, pieczarki i koperek to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się w roli pysznego obiadu przygotowanego na patelni. Moja rodzina uwielbia to sycące i aromatyczne danie.

Szybki, zdrowy i pełen smaku – ten przepis na pierś z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami to idealna propozycja na obiad, który zadowoli całą rodzinę. Z dodatkiem świeżego koperku nabiera wyjątkowego aromatu.

Jak zrobić pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami z patelni?

Przygotowanie tego dania zaczynam od ziemniaków.Mój patent na chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku ziemniaki to podgotowanie ich przez kilka minut w osolonej wodzie przed smażeniem na patelni. Możesz też obtoczyć je w odrobinie mąki przed smażeniem – to doda im chrupkości. Oczywiście, możesz ziemniaki od razu wrzucić na patelnię. Przygotowując pierś z kurczaka, warto pamiętać, że aby pozostała soczysta, nie można jej zbyt długo smażyć.

Porada: smaż pierś z kurczaka na średnim ogniu, a nie na wysokim, by nie wysuszyć mięsa. Pieczarki smaż na dużym ogniu przez pierwsze kilka minut, aby nie wypuściły zbyt dużo wody. Po tym czasie zmniejsz ogień i pozwól im się rumienić. Dobrze jest je delikatnie przyprawić już pod koniec smażenia, aby nie straciły swojego aromatu.

Przepis: Pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami

Soczysta pierś z kurczaka, chrupiące ziemniaki, delikatne pieczarki i aromatyczny koperek w ziołowym towarzystwie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
511 w każdej porcji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (około 300 g)
  • 1 kg ziemniaków (5-6 sztuk)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPrzygotowanie składników Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry lub ćwiartki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski lub większą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i posiekaj.
  2. Smażenie kurczakaNa dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka. Dopraw kurczaka solą, pieprzem i resztą papryki. Smaż przez 6-8 minut, aż kurczak będzie dobrze usmażony i złocisty. Następnie przełóż go na talerz.
  3. Przygotowanie ziemniakówNa tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie wrzuć pokrojone ziemniaki, przypraw solą, pieprzem, połową papryki i ziołami prowansalskimi. Smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki staną się złociste i miękkie (ok. 10-15 minut). Gdy ziemniaki będą gotowe, przełóż je na talerz i przykryj, by utrzymały ciepło. Opcjonalnie, możesz najpierw podgotować ziemniaki przez kilka minut w osolonej wodzie, a potem dopiero smażyć je na patelni.
  4. Smażenie pieczarek i cebuliNa tej samej patelni dodaj trochę oleju, wrzuć pieczarki i smaż, aż puszczą wodę i zaczną się rumienić. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Łączenie składnikówDo pieczarek z cebulą dodaj wcześniej usmażone ziemniaki oraz kurczaka. Wymieszaj wszystko delikatnie i smaż przez kolejne 2-3 minuty, by składniki dobrze się połączyły.
  6. Dodanie koperkuNa koniec wsyp posiekany świeży koperek i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać łyżkę masła, by danie było bardziej kremowe i aromatyczne.

Zielony dodatek do piersi kurczaka z ziemniakami i pieczarkami z patelni

Zdrową kropką nad „i” w tym przepisie jest dodatek koperku, który pasuje nie tylko do ziemniaków, ale i drobiu. Jego charakterystyczny smak świetnie komponuje się z lekkimi daniami i poprawia trawienie. Świeży koperek najlepiej dodawać na końcu gotowania lub smażenia, aby zachował swój intensywny smak i aromat.

Porada: nie smaż świeżego koperku zbyt długo, ponieważ może stracić swój świeży, zielony kolor i aromat.

Co dodać do piersi kurczaka z ziemniakami i pieczarkami z patelni?

Danie łatwo urozmaicić dodatkiem ziół, np. oregano lub tymianku. Jeśli chcesz wzbogacić danie o dodatkowy smak, możesz dodać śmietanę 18% lub jogurt naturalny do pieczarek, tworząc w ten sposób lekki sos. Takie połączenie doda daniu kremowości, zachowując zdrowy charakter.

Czytaj też:
Kotlety z kurczaka z serem i szynką robię w 30 minut. Tę chrupiącą klasykę pokocha każdy
Czytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku