Kapelusze pieczarek nadziewam pożywnym farszem i podaję na obiad. Moja rodzina uwielbia to danie

Kapelusze pieczarek nadziewam pożywnym farszem i podaję na obiad. Moja rodzina uwielbia to danie

Dodano: 
Kapelusze pieczarek
Kapelusze pieczarek Źródło: Shutterstock / Shelofast Hanna
Moja rodzina uwielbia mięso. Ja jednak uważam, że jemy go za dużo. Dlatego kombinuję, jak ograniczyć ilość mięsa w naszej diecie. Te pieczarki są bardzo dobrym rozwiązaniem. To one grają główną rolę w tym daniu, a mięso stanowi tylko dodatek.

Pieczarki to smaczne i tanie grzyby, które są dostępne przez cały rok. Zwykle pełnią w potrawach rolę dodatku, jednak dziś zrobię z nich podstawę dania. Po nadzianiu pożywnym farszem i upieczeniu będą idealne na obiad czy przekąskę. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, z czym je podamy i w jakiej ilości.

Jak przygotować pieczarki do zapiekania?

Do zapiekania najlepiej nadają się pieczarki o dużych kapeluszach. Można w nich bowiem pomieścić więcej farszu. Jeśli są świeże i białe, wystarczy je tylko opłukać i osączyć. Gdy skórka zrobi się beżowa, warto je obrać. W tym momencie należy oberwać lub odkroić nóżki grzybów. Po posiekaniu i podsmażeniu będą stanowiły aromatyczny dodatek do farszu.

Jak zrobić pieczarki nadziewane mięsnym farszem?

Gdy przygotujecie kapelusze pieczarek, posiekajcie i podsmażcie ich nóżki. Po przestudzeniu podsmażone grzyby należy dodać do mielonego mięsa, całość doprawić i wymieszać. Teraz pozostanie tylko nadziać kapelusze i upiec tak przygotowane pieczarki.

Przepis: Pieczarki nadziewane mięsem

Kapelusze pieczarek nadziewane mięsnym farszem i pieczone

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 16 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 250 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPieczarki oczyść, opłucz, osącz. Z każdej usuń nóżkę, posiekaj ją. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż je, dopraw, wystudź.
  2. Przygotowanie farszuDo mięsa mielonego dodaj podsmażone pieczarki, jajko, tartą bułkę i sporą ilość przypraw. Masę dokładnie wymieszaj.
  3. Nadziewane i pieczenie pieczarekKapelusze pieczarek nadziej przygotowanym, mięsnym farszem. Pieczarki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Napełnione farszem kapelusze pieczarek można posypać startym, żółtym serem. Doskonale scali składniki i doda potrawie smaku oraz soczystości.

Z czym podać pieczarki nadziewane mięsnym farszem?

Pieczarki nadziewane mięsnym farszem bardzo dobrze będą smakowały podane z pieczonymi ziemniakami czy z ugotowanym na sypko ryżem. Można je też zaserwować z kaszą gryczaną, która świetnie komponuje się z grzybami. Do dania dobrze będzie także pasowała lekka sałata z dodatkami, np. z pomidorem, cebulą.

Czytaj też:
Tak usmażone pieczarki smakują genialnie. Prosty przepis na dodatek, który pasuje do wszystkiego
Czytaj też:
W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników