Pieczarki to smaczne i tanie grzyby, które są dostępne przez cały rok. Zwykle pełnią w potrawach rolę dodatku, jednak dziś zrobię z nich podstawę dania. Po nadzianiu pożywnym farszem i upieczeniu będą idealne na obiad czy przekąskę. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, z czym je podamy i w jakiej ilości.
Jak przygotować pieczarki do zapiekania?
Do zapiekania najlepiej nadają się pieczarki o dużych kapeluszach. Można w nich bowiem pomieścić więcej farszu. Jeśli są świeże i białe, wystarczy je tylko opłukać i osączyć. Gdy skórka zrobi się beżowa, warto je obrać. W tym momencie należy oberwać lub odkroić nóżki grzybów. Po posiekaniu i podsmażeniu będą stanowiły aromatyczny dodatek do farszu.
Jak zrobić pieczarki nadziewane mięsnym farszem?
Gdy przygotujecie kapelusze pieczarek, posiekajcie i podsmażcie ich nóżki. Po przestudzeniu podsmażone grzyby należy dodać do mielonego mięsa, całość doprawić i wymieszać. Teraz pozostanie tylko nadziać kapelusze i upiec tak przygotowane pieczarki.
Przepis: Pieczarki nadziewane mięsem
Kapelusze pieczarek nadziewane mięsnym farszem i pieczone
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 16 pieczarek o dużych kapeluszach
- 250 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczarki oczyść, opłucz, osącz. Z każdej usuń nóżkę, posiekaj ją. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż je, dopraw, wystudź.
- Przygotowanie farszuDo mięsa mielonego dodaj podsmażone pieczarki, jajko, tartą bułkę i sporą ilość przypraw. Masę dokładnie wymieszaj.
- Nadziewane i pieczenie pieczarekKapelusze pieczarek nadziej przygotowanym, mięsnym farszem. Pieczarki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Napełnione farszem kapelusze pieczarek można posypać startym, żółtym serem. Doskonale scali składniki i doda potrawie smaku oraz soczystości.
Z czym podać pieczarki nadziewane mięsnym farszem?
Pieczarki nadziewane mięsnym farszem bardzo dobrze będą smakowały podane z pieczonymi ziemniakami czy z ugotowanym na sypko ryżem. Można je też zaserwować z kaszą gryczaną, która świetnie komponuje się z grzybami. Do dania dobrze będzie także pasowała lekka sałata z dodatkami, np. z pomidorem, cebulą.
Czytaj też:
Tak usmażone pieczarki smakują genialnie. Prosty przepis na dodatek, który pasuje do wszystkiegoCzytaj też:
W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników