Smażę ser w panierce i podaję go na obiad lub sycącą przekąskę. Cała rodzina uwielbia to tanie danie

Smażę ser w panierce i podaję go na obiad lub sycącą przekąskę. Cała rodzina uwielbia to tanie danie

Dodano: 
Smażony ser z frytkami
Smażony ser z frytkami Źródło: Shutterstock / BearFotos
Sycący, pożywny obiad wcale nie musi oznaczać mięsa. Zamiast niego można sięgnąć po zupełnie inne składniki, które będą stanowiły doskonałą odmianę smakową. Dziś proponuję wam sięgnąć po ser i zamienić go w chrupiący przysmak.

Smażony ser to potrawa, której można spróbować w Czechach i na Słowacji. Jest prosta, a dzięki chrupiącej panierce, zachwyca smakiem. Tak przygotowany ser zwykle podaje się z frytkami i sosem czosnkowym, co stanowi niezwykle sycący zestaw. Z powodzeniem zastąpi on mięsne danie obiadowe, choć można go też podać na przekąskę.

Jaki ser jest najlepszy do smażenia w panierce?

Do smażenia w panierce najlepiej wybierać sery o zwartej konsystencji, które topnieją, ale nie rozpływają się całkowicie w trakcie obróbki termicznej. Dobrze tu sprawdzi się np.: ser gouda, cheddar czy edam. W podobny sposób można również przygotować żółtą mozzarellę, ser camembert albo brie.

Jak przygotować ser smażony w panierce?

Ser przeznaczony do smażenia należy pokroić w grubsze plastry, a potem obtoczyć je w panierce i położyć na rozgrzany olej. Ser trzeba smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu w czasie rumienienia panierki, zdąży się też upłynnić wnętrze sera.

Przepis: Ser smażony w panierce

Plastry żółtego sera smażone w chrupiącej panierce

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
czeska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŻółty ser pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozkłóć jajka z odrobiną soli i pieprzu.
  2. Panierowanie seraKażdy plaster sera obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu dokładnie obtocz w bułce tartej. Możesz też ponownie obtoczyć go w jajku i w tartej bułce, by otrzymać grubszą, bardziej chrupiącą panierkę.
  3. Smażenie seraNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią ser i smaż go na średnim ogniu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Ser zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać ser smażony w panierce?

Ser smażony w panierce doskonale sprawdzi się nie tylko jako przystawka, przekąska, ale też danie główne. Dużo zależy od tego, z czym go podamy. Jeśli ma wystąpić w charakterze dania obiadowego, warto zaserwować go z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, a także z sosem (np. czosnkowym, pomidorowym) i surówką. Można z nim też przygotować sycące, ciepłe kanapki, traktując ser, podobnie jak kotlet w hamburgerze. Na przekąskę smażony ser warto zaserwować w towarzystwie dżemu lub konfitury z żurawiny albo leśnej borówki.

Czytaj też:
Ścieram ziemniaki i dodaję do nich pożywny dodatek. Te placki można podać zamiast obiadu
Czytaj też:
Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem robi furorę! Sycący obiad gotowy w 50 minut