Smażony ser to potrawa, której można spróbować w Czechach i na Słowacji. Jest prosta, a dzięki chrupiącej panierce, zachwyca smakiem. Tak przygotowany ser zwykle podaje się z frytkami i sosem czosnkowym, co stanowi niezwykle sycący zestaw. Z powodzeniem zastąpi on mięsne danie obiadowe, choć można go też podać na przekąskę.
Jaki ser jest najlepszy do smażenia w panierce?
Do smażenia w panierce najlepiej wybierać sery o zwartej konsystencji, które topnieją, ale nie rozpływają się całkowicie w trakcie obróbki termicznej. Dobrze tu sprawdzi się np.: ser gouda, cheddar czy edam. W podobny sposób można również przygotować żółtą mozzarellę, ser camembert albo brie.
Jak przygotować ser smażony w panierce?
Ser przeznaczony do smażenia należy pokroić w grubsze plastry, a potem obtoczyć je w panierce i położyć na rozgrzany olej. Ser trzeba smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu w czasie rumienienia panierki, zdąży się też upłynnić wnętrze sera.
Przepis: Ser smażony w panierce
Plastry żółtego sera smażone w chrupiącej panierce
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- czeska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 300 g żółtego sera
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŻółty ser pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozkłóć jajka z odrobiną soli i pieprzu.
- Panierowanie seraKażdy plaster sera obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu dokładnie obtocz w bułce tartej. Możesz też ponownie obtoczyć go w jajku i w tartej bułce, by otrzymać grubszą, bardziej chrupiącą panierkę.
- Smażenie seraNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią ser i smaż go na średnim ogniu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Ser zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać ser smażony w panierce?
Ser smażony w panierce doskonale sprawdzi się nie tylko jako przystawka, przekąska, ale też danie główne. Dużo zależy od tego, z czym go podamy. Jeśli ma wystąpić w charakterze dania obiadowego, warto zaserwować go z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, a także z sosem (np. czosnkowym, pomidorowym) i surówką. Można z nim też przygotować sycące, ciepłe kanapki, traktując ser, podobnie jak kotlet w hamburgerze. Na przekąskę smażony ser warto zaserwować w towarzystwie dżemu lub konfitury z żurawiny albo leśnej borówki.
Czytaj też:
Ścieram ziemniaki i dodaję do nich pożywny dodatek. Te placki można podać zamiast obiaduCzytaj też:
Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem robi furorę! Sycący obiad gotowy w 50 minut