Tę pyszną zupę robię w pół godziny. Używam dwóch tanich warzyw, a wszyscy się zajadają

Tę pyszną zupę robię w pół godziny. Używam dwóch tanich warzyw, a wszyscy się zajadają

Dodano: 
Zupa porowa
Zupa porowa Źródło: Shutterstock / Syed Ibad RM
Macie ochotę na szybką, sycącą zupę? Weźcie dwa tanie warzywa i ugotujcie je w bulionie, a potem zblendujcie i doprawcie. Tę zupę od razu możecie przygotować na dwa dni, bo jest bardzo smaczna i nadaje się do odgrzewania.

Lubię potrawy, które można przygotować ze składników zawsze dostępnych pod ręką. Tak właśnie jest z zupą porową, którą często robię awaryjnie, gdy nie mam obiadu. Nie muszę specjalnie biec do sklepu, by ją ugotować. Dwa potrzebne na nią składniki zawsze mam w swoich zapasach. A są to ziemniaki i por. Zaraz pokażę wam, jak prosto zamienić je w pyszną zupę-krem.

Jak przygotować por do zupy?

Pierwsze, co trzeba zrobić z porem przeznaczonym do zupy czy jakiejkolwiek innej potrawy, to jego dokładne oczyszczenie. Należy usunąć z niego wierzchnie, obeschnięte liście lub tylko odkroić nieapetyczne końcówki. Potem por trzeba opłukać i odkroić część zwartą od tej luźniejszej. Zwartą część można od razu pokroić w talarki. Luźniejszą lepiej przekroić wzdłuż na połowę i wypłukać dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Teraz już można pokroić por w półplasterki.

Warzywo można od razu wrzucić do garnka i zalać bulionem. Jednak ja zwykle połowę warzywa, zwykle tę zwartą i suchą, podsmażam wcześniej na maśle. Dzięki temu zupa zyskuje intensywniejszy smak i aromat.

Jak ugotować zupę porową?

Przygotowanie zupy porowej jest niezwykle proste i szybkie. Por i ziemniaki wystarczy tylko obrać i rozdrobnić. Warzywa należy wsypać do garnka i zalać bulionem. Gdy będą miękkie, całość należy zblendować i doprawić do smaku.

Przepis: Zupa-krem z pora

Kremowa zupa z pora i ziemniaków

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży por
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • starty ser do posypania
  • mini-grzanki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywZiemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wsyp do garnka. Por oczyść, posiekaj, połowę wsyp do garnka z ziemniakami. Resztę pora podsmaż na maśle.
  2. Gotowanie warzywSurowe warzywa w garnku zalej bulionem. Całość zagotuj, gotuj ok. 5-10 minut. Po tym czasie do garnka dodaj podsmażony por. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Wykańczanie zupyWarzywa zblenduj z bulionem. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzej ją, rozlej do miseczek. Podawaj posypaną z grzankami, posypaną startym serem.

Z czym podać zupę porową?

Zupa porowa w formie kremu doskonale będzie smakować podana np. z mini-grzankami lub z groszkiem ptysiowym. By przygotować mini-grzanki należy pokroić w kostkę kromki bułki lub chleba i podsuszyć je w piekarniku lub zrumienić na patelni.

Czytaj też:
Ta sycąca zupa jest u nas obowiązkowa w Nowy Rok. Robi się ją łatwo, a sekretem jest jedna przyprawa
Czytaj też:
Zupa rumfordzka była nazywana zupą ekonomiczną. Robi się ją łatwo z tanich składników