Bakłażan to składnik dań wielu kuchni świata, od włoskiej ze słynną, parmigiana di melanzane, aż po bliskowschodnią z baba ghanoush. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, którzy z kolei przywieźli go z Indii – ojczyzny bakłażanów. To bardzo wdzięczne warzywo, estetyczne i zdrowe. Bakłażan jest bogaty w błonnik i mikroelementy. Stanowi doskonałe źródło potasu, wapnia i magnezu. To także wyjątkowo niskokaloryczne warzywo – 100 g bakłażana to niecałe 25 kalorii!
W jego skórce zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wśród nich znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają za charakterystyczny fioletowo-granatowy kolor warzywa.
Jak zrobić pizzerinki z bakłażana?
Bazą tych zdrowych przekąsek jest bakłażan. Kupując to warzywo, pamiętaj, że starsze odmiany mogą mieć lekko gorzki posmak ze względu na obecność solaniny. Posolenie i odstawienie bakłażana przed obróbką to tradycyjny sposób na pozbycie się tej goryczki oraz nadmiaru wody.
Porada: aby uzyskać miękki, ale nie rozmoczony bakłażan, posól go przed pieczeniem i nie krój go zbyt cienko – plastry powinny mieć co najmniej 1 cm grubości.
Przepis: Pizzerinki z bakłażana
Bakłażanowy zawrót głowy we włoskim stylu. Lekki bakłażan z pysznym sosem pod serową pierzynką.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 200 g passaty pomidorowej
- 100 g tartej mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- kilka liści świeżej bazylii lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBakłażana dokładnie umyj i pokrój na plastry o grubości co najmniej 1 cm. Plastry posól i odstaw na 10 minut, aby puściły nadmiar wody. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund. Wlej passatę pomidorową, a następnie zioła oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka).Plastry bakłażana ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą z obu stron. Piecz przez około 8-10 minut, aż bakłażan lekko zmięknie. Wyjmij bakłażana z piekarnika. Na każdy plaster nałóż łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posyp odrobiną tartej mozzarelli i parmezanu. Wstaw pizzerinki z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
- DekorowanieWyjmij pizzerinki z piekarnika, udekoruj świeżo posiekaną bazylią lub natką pietruszki i podawaj na gorąco.
Co dodać do pizzerinek z bakłażana?
Możesz wzbogacić je ulubionymi dodatkami takimi jak, jak szynka, kukurydza czy drobno posiekane warzywa. Smak pizzerinek znakomicie podkręcą ziołowe dodatki, przede wszystkim bazylia i oregano. Sprawdzi się również tymianek. Pamiętaj, aby świeże zioła dodawać na końcu, by zachowały pełnię aromatu.
Jak podawać pizzerinki z bakłażana?
Pizzerinki podawaj na gorąco w roli przystawki. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb.
Czytaj też:
Masz ochotę na pyszne i zdrowe frytki? Sekret mojego przepisu tkwi w niezwykłym warzywieCzytaj też:
Najlepszą przekąskę w 10 minut robię z tych 3 składników. Zachwytom nie ma końca