Poznaj sekret obłędnej pieczeni wieprzowej. To mięso co niedzielę zachwyca moją rodzinę

Poznaj sekret obłędnej pieczeni wieprzowej. To mięso co niedzielę zachwyca moją rodzinę

Dodano: 
Nadziewana pieczeń wieprzowa
Nadziewana pieczeń wieprzowa Źródło: Shutterstock / TalyaAL
Wieprzowina z soczystym nadzieniem to prosty sposób na niedzielny lub świąteczny obiad. Zapraszam po przepis na pieczeń z suszonymi morelami, serem i orzechami włoskimi. Mięso zachwyca smakiem.

Nie wiesz, co zrobić z chudej szynki, łopatki lub schabu? Ładny kawałek wieprzowiny możesz raz-dwa zamienić w delikatną, nadziewaną roladę. Przygotowanie mięsa do pieczenia zajmuje zaledwie chwilę, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Jak zrobić nadziewaną pieczeń?

Soczystą i rozpływającą się w ustach pieczeń robię ze zwartego kawałka mięsa wieprzowego. Mięso kroję „na okrągło” – rozpoczynam krojenie 2 cm od dolnej części kawałka i obracając mięso, robię z niego długi płat. Tak przygotowaną wieprzowinę nacieram przyprawami z obu stron i nakładam nadzienie.

Porada: możesz zastąpić wieprzowinę filetem z indyka lub kilkoma przekrojonymi na pół (prawie do końca) i delikatnie rozbitymi na duży płat filetami z kurczaka.

Farsz nadziewanej pieczeni przygotowuję z suszonych moreli (bez siarki w składzie), sera mozzarella, którego delikatny smak doskonale komponuje się zarówno z pikantnymi, jak i łagodnymi dodatkami oraz posiekanych orzechów włoskich, które lekko podprażam na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku i aromatu tego składnika. Gotową roladę wieprzową obwiązuję sznurkiem kuchennym. Do zabezpieczenia mięsa przed pieczeniem oraz nadania mu odpowiedniego kształtu możesz również użyć specjalnej siatki. Tak przygotowane mięso obsmażam na mocno rozgrzanym oleju.

Porada: nadziewaną pieczeń możesz upiec w tradycyjny sposób, czyli w metalowej/żeliwnej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. Robiąc nadziewaną pieczeń w rękawie, rozetnij folię 15-20 minut przed końcem pieczenia, żeby mięso nieco się przyrumieniło z wierzchu.

Przepis: Nadziewana pieczeń wieprzowa

Genialne mięso na niedzielny lub świąteczny rodzinny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
612 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 owoce jałowca
  • 1/3 łyżeczki młotkowanej kolendry
  • sól i pieprz

Na nadzienie:

  • 10 suszonych moreli
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 8 orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • gałązki rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaMięso oczyść z nadmiaru tłuszczu oraz błon, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i rozkrój. W małej miseczce umieść suszoną cebulę, czosnek staropolski (opcjonalnie zwykły czosnek granulowany lub czosnek kolorowy), słodką i wędzoną paprykę, majeranek, młotkowaną kolendrę, rozgniecione nożem i drobno posiekane owoce jałowca oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso z obu stron. Tak przygotowane mięso możesz odłożyć do lodówki i marynować przez 1-3 godziny.
  2. Przygotowanie nadzieniaSuszone morele drobno posiekaj. Ser mozzarella pokrusz na małe kawałki. Orzechy drobno posiekaj i upraż na suchej patelni.
  3. WykonanieRozłóż mięso na desce i posyp morelami, serem oraz orzechami. Zwiń ciasną roladę i obwiąż ją sznurkiem kuchennym.
  4. SmażenieMocno rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony.
  5. PieczeniePrzełóż obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 80 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć nadziewaną pieczeń na drugą stronę. Porada: jeżeli twój piekarnik mocno przypieka potrawy, to możesz przykryć pieczeń pokrywą naczynia do zapiekania lub folią aluminiową.

Nadziewaną pieczeń wieprzową podaję na półmisku. Dekoruję potrawę gałązkami rozmarynu. Jako dodatki do mięsa sprawdzają się u mnie gotowane lub pieczone ziemniaki oraz kasza gryczana, a także aromatyczne surówki np. surówka z marchewki i pomarańczy.

Z jakim sosem można podać nadziewaną pieczeń?

Do pieczeni z powyższego przepisu podaję m.in. jasny sos pieczeniowy, ciemny sos pieczeniowy, sos z czerwonej cebuli oraz czerwonego wina wytrawnego, sos z suszonych moreli lub kremowy sos śmietanowy z zielonym pieprzem, rozmarynem i jałowcem. Powyższe sosy przygotowuję na bazie sosu własnego, który pozostaje w naczyniu do pieczenia po wyjęciu mięsa.

Czytaj też:
Medaliony z polędwicy wieprzowej w aromatycznym sosie. Ten przepis zachwyci całą rodzinę
Czytaj też:
Weź pałki z kurczaka, ziemniaki i pieczarki. To prosty patent na tani obiad z piekarnika