Kotlety roślinne zyskują coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Zawierają białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Coraz więcej osób wybiera wegetariańskie i wegańskie wersje kotletów, które są pełne smaku, a jednocześnie lekkie.
Wskazówka: jeśli chcesz, aby kotlety były całkowicie bezglutenowe, zastąp tradycyjną mąkę pszenną mąką bezglutenową, np. z ciecierzycy, ryżową lub owsianą. Mąka z ciecierzycy nada kotletom orzechowego smaku, który dobrze skomponuje się z resztą składników.
Jak przygotować kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej?
Kalafior to idealne warzywo na bazie którego możesz stworzyć pyszne roślinne kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną tworzy idealny wegetariański duet. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. By kotlety miały jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, obtocz je w bułce tartej przed smażeniem lub w mielonych płatkach kukurydzianych.
Porada: jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodaj więcej mąki. Jeśli jest zbyt sucha, możesz dodać trochę wody lub oliwy.
Przepis: Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Smaczne i pełne wartościowych składników wegetariańskie kotlety. Dodatek nasion słonecznika oraz sezamu wzmacnia smak i jest doskonałym źródła zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni kalafior (ok. 500 g)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 100 g)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- kilka łyżek oliwy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez około 10-12 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Następnie odcedź go i odstaw aby wystygł. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a nasiona słonecznika i sezamu podpraż na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż staną się lekko złociste.
- Łączenie składnikówW dużej misce rozgnieć widelce kalafiora na małe kawałki. Dodaj kaszę jaglaną, podprażone nasiona, cebulę, czosnek, jajko, mąkę, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
- Formowanie kotletówZ przygotowanej masy formuj kotlety o średnicy około 6 cm. Można zrobić je w formie klasycznych burgerów lub mniejszych okrągłych kotlecików.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej oliwę. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste.
Jak wzbogacić przepis na wegetariańskie kotlety?
Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej możesz łatwo wzbogacić dodatkiem innych warzyw. Najlepiej sprawdzi się marchew, cukinia i papryka. Jednak zanim dodasz je do masy, upewnij się, że są dobrze odciśnięte z nadmiaru wody, szczególnie cukinia i marchew.
Wskazówka: aby nadać kotletom wyjątkowego smaku, możesz dodać do masy świeże lub suszone zioła, takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, czy estragon. Zioła wzbogacą smak i nadadzą potrawie świeżości.
Z czym podawać i jak przechowywać kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej?
Kotlety kalafiorowe możesz serwować z ulubionymi dodatkami – np. sałatką, w bułce jako burgery z warzywami lub z sosem jogurtowym. Gotowe kotlety przechowuj w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem podgrzej je na patelni, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
Czytaj też:
Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minutCzytaj też:
Ekspresowa sałatka z awokado. Danie gotowe w 10 minut jest lekkie, zdrowe i pełne smaku