Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to mistrzostwo. Ten wegetariański przepis pokochasz od pierwszego kęsa

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to mistrzostwo. Ten wegetariański przepis pokochasz od pierwszego kęsa

Dodano: 
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej Źródło: Shutterstock
Szukasz pomysłu na zdrowy i sycący obiad? Wegetariańskie kotlety kalafiorowe z kaszą jaglaną i nasionami będą idealne. Poznaj ten prosty przepis.

Kotlety roślinne zyskują coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Zawierają białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Coraz więcej osób wybiera wegetariańskie i wegańskie wersje kotletów, które są pełne smaku, a jednocześnie lekkie.

Wskazówka: jeśli chcesz, aby kotlety były całkowicie bezglutenowe, zastąp tradycyjną mąkę pszenną mąką bezglutenową, np. z ciecierzycy, ryżową lub owsianą. Mąka z ciecierzycy nada kotletom orzechowego smaku, który dobrze skomponuje się z resztą składników.

Jak przygotować kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej?

Kalafior to idealne warzywo na bazie którego możesz stworzyć pyszne roślinne kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną tworzy idealny wegetariański duet. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. By kotlety miały jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, obtocz je w bułce tartej przed smażeniem lub w mielonych płatkach kukurydzianych.

Porada: jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodaj więcej mąki. Jeśli jest zbyt sucha, możesz dodać trochę wody lub oliwy.

Przepis: Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Smaczne i pełne wartościowych składników wegetariańskie kotlety. Dodatek nasion słonecznika oraz sezamu wzmacnia smak i jest doskonałym źródła zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni kalafior (ok. 500 g)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 100 g)
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka łyżek oliwy (do smażenia)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez około 10-12 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Następnie odcedź go i odstaw aby wystygł. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a nasiona słonecznika i sezamu podpraż na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż staną się lekko złociste.
  2. Łączenie składnikówW dużej misce rozgnieć widelce kalafiora na małe kawałki. Dodaj kaszę jaglaną, podprażone nasiona, cebulę, czosnek, jajko, mąkę, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Formowanie kotletówZ przygotowanej masy formuj kotlety o średnicy około 6 cm. Można zrobić je w formie klasycznych burgerów lub mniejszych okrągłych kotlecików.
  4. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej oliwę. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste.

Jak wzbogacić przepis na wegetariańskie kotlety?

Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej możesz łatwo wzbogacić dodatkiem innych warzyw. Najlepiej sprawdzi się marchew, cukinia i papryka. Jednak zanim dodasz je do masy, upewnij się, że są dobrze odciśnięte z nadmiaru wody, szczególnie cukinia i marchew.

Wskazówka: aby nadać kotletom wyjątkowego smaku, możesz dodać do masy świeże lub suszone zioła, takie jak bazylia, oregano, rozmaryn, czy estragon. Zioła wzbogacą smak i nadadzą potrawie świeżości.

Z czym podawać i jak przechowywać kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej?

Kotlety kalafiorowe możesz serwować z ulubionymi dodatkami – np. sałatką, w bułce jako burgery z warzywami lub z sosem jogurtowym. Gotowe kotlety przechowuj w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem podgrzej je na patelni, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.

Czytaj też:
Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minut
Czytaj też:
Ekspresowa sałatka z awokado. Danie gotowe w 10 minut jest lekkie, zdrowe i pełne smaku