Pożywne składniki zapiekam pod chrupiącą kratką. Ta apetyczna potrawa to hit w moim domu

Pożywne składniki zapiekam pod chrupiącą kratką. Ta apetyczna potrawa to hit w moim domu

Dodano: 
Zapiekanka z ciastem francuskim
Zapiekanka z ciastem francuskim Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Jeśli szukacie przepisu na oryginalne i smaczne danie obiadowe lub kolacyjne, oto i on. Ta zapiekanka apetycznie wygląda, jest pożywna i pyszna. Jej tajemnicą jest połączenie nieco zaskakujących składników, które jednak świetnie ze sobą harmonizują.

Zapiekanki można przyrządzać z różnych składników i w tym tkwi ich siła. Ich podstawą może być makaron, ryż czy ziemniaki, a pożywnym dodatkiem np. mięso, ser. W mojej zapiekance na pierwszy plan wysuwa się apetyczna kratka z chrupiącego ciasta, pod którą zapiekam sycące składniki. Ta potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.

Co można zapiec pod ciastem francuskim?

Chrupiące, listkowe ciasto francuskie często jest stosowane jako „przykrywka” do potraw. Można pod nim zapiec np.: zupę-krem z pieczarek, potrawkę z kurczaka i grzybów albo gulasz wołowy z kapustą czy wieprzowy z ziemniakami. Doskonale też będą smakować zapieczone pod nim warzywa, np. marchewka, kapusta, cukinia.

Jak zrobić zapiekankę z ciastem francuskim?

Tę zapiekankę z ciastem francuskim robi się nieco inaczej, niż zwykle. Ciasto nie znajduje się bowiem pod spodem, a na wierzchu, dzięki czemu pozostaje chrupiące. Poza tym nie jest upieczone w jednym płacie, a w postaci lekkiej kratki. To sprawia, że zapiekanka wygląda bardzo apetycznie i łatwo nakłada się jej porcje. A są bardzo pożywne, bo pod warstwą chrupiącego ciasta zapiekam mięso, wędlinę i warzywa.

Przepis: Mięso zapiekane pod ciastem francuskim

Kawałki kurczaka, boczku i kapusty zapiekane pod kratką z ciasta francuskiego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g wędzonego boczku
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w niedużą kostkę. Filet z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w większą kostkę. Kapustę oczyść, poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj.
  2. Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę i boczek, smaż, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj wtedy filet z kurczaka, chwilę przesmaż. Dodaj czosnek oraz kapustę. Całość przesmaż, oprósz solą i pieprzem, chwilę podduś.
  3. Wykańczanie zapiekankiDo formy na tartę przełóż podduszone składniki, oddzielając z nich płyn. Równomiernie je rozłóż. Ciasto francuskie pokrój w paski i ułóż z nich na wierzchu składników kratkę. Posmaruj ją rozkłóconym jajkiem. Całość piecz ok. 15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.

Jak udekorować zapiekankę z ciastem francuskim?

Zapiekanka z ciastem francuskim zapieczonym w postaci kratki wygląda niezwykle apetycznie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by uatrakcyjnić jej wygląd. Posmarowaną jajkiem kratkę z ciasta francuskiego wystarczy bowiem posypać sezamem, czarnuszką czy grubą solą, by po zapieczeniu potrawa kusiła swym wyglądem.

Czytaj też:
Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacja
Czytaj też:
Najlepszą zapiekankę z mięsa mielonego robię z tanim warzywem. Jest soczysta i wszystkim smakuje