Uwielbiam odkrycia kulinarne takie, jak ta zapiekanka ziemniaczana. Robi się ją z prostych i tanich składników, a zachwyca smakiem. Na dodatek nie ma przy niej dużo pracy i można ją podać jako danie obiadowe lub jako dodatek do obiadowego mięsa. Przyznam, że nawet nie przypuszczałam, że to połączenie jest tak doskonałe.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Ziemniaki przeznaczone do zapiekania trzeba wcześniej ugotować. Ja zwykle obieram je, gotuję w osolonym wrzątku, a po wystudzeniu kroję w talarki. Należy zwrócić uwagę, na to, by ziemniaki nie rozgotowały się, bo zaczną się rozpadać i danie straci apetyczny wygląd. Lepiej też ich nie osuszać, bo to sprzyja rozsypywaniu się ugotowanych bulw.
Jak zrobić ziemniaki z groszkiem zapiekane pod beszamelem?
Przygotowanie tej potrawy należy zacząć od ugotowania ziemniaków. W czasie, gdy się gotują, przyrządza się sos i podsmaża cebulkę. Potem wystarczy pokroić ziemniaki w talarki, posypać cebulą i groszkiem, polać sosem i zapiec.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem i beszamelem
Ziemniaki zapiekane z groszkiem pod sosem beszamelowym
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
- 6 większych ziemniaków
- puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki masła
Na sos:
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniaków i cebuliZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź je, pokrój w talarki. Naczynie do zapiekania natłuść masłem, ułóż w nim ziemniaki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, posyp nią ziemniaki.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę ją przesmaż, nie dopuszczając do zrumienienia. Całość rozprowadź zimnym mlekiem. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku gałką, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jajkiem.
- Pieczenie zapiekankiZiemniaki posyp odsączonym groszkiem konserwowym. Polej sosem beszamelowym. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Zapiekankę ziemniaczaną można upiec w małych naczyniach na jedną porcję lub w jednym dużym. Pierwsza wersja jest bardzo elegancka i w takich kokilkach można też podać potrawę na stół.
Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?
Zapiekanka ziemniaczana może stanowić tanie i sycące danie obiadowe. Wystarczy podać do niej soczystą surówkę i całość zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Jednak potrawa ta dobrze też sprawdzi się w roli dodatku np. do pieczonych mięs, drobiu czy pieczonych albo smażonych ryb. Całość będzie smakowała doskonale, zwłaszcza gdy do obiadu poda się surówkę, np. surówkę z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Gdy rodzina ma ochotę na sycącą przekąskę, robię te ziemniaki. Smakują, że palce lizaćCzytaj też:
Ciepłą kolację robię z ziemniaków z obiadu. Dodaję tylko dwa proste składniki