Do tej pory myślałam, że Polacy są mistrzami w robieniu kotletów z wieprzowiny. Jednak od kiedy trafiłam na przepis z chińskiej kuchni, przekonałam się, że można je przygotować zupełnie inaczej i też są pyszne. Przyznam, że mój mąż był nimi zachwycony. Przede wszystkim dlatego, że mięso wyszło miękkie, a do tego było soczyste i pełne smaku. A przyrządzenie tych kotletów nie było pracochłonne.
Jakie mięso jest najlepsze na kotlety po pekińsku?
Kotlety po pekińsku robi się z mięsa wieprzowego. Najlepiej przeznaczyć na nie schab z kością i poprosić o jego pokrojenie w sklepie. Dobrze też sprawdzi się karkówka. Z tych kawałków mięsa potrawa wyjdzie pełna smaku i będzie soczysta. Mięso warto lekko rozbić tłuczkiem, by kotlety były nieco cieńsze i szybciej się usmażyły.
Jak zrobić kotlety po pekińsku?
Przygotowanie kotletów wieprzowych po pekińsku sprowadza się do dwóch zasadniczych etapów. Pierwszy to usmażenie kotletów, drugi – przygotowanie sosu. Ani jeden, ani drugi nie jest zbyt pracochłonny, nie zajmuje też wiele czasu. I co ważne, tak przyrządzone kotlety doskonale nadają się do odgrzewania.
Przepis: Kotlety wieprzowe po pekińsku
Kotlety z karkówki wieprzowej w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Chińska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wieprzowych kotletów
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na sos:
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kotletówKotlety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. W misce roztrzep jajko, na talerzyk wysyp mąkę kukurydzianą. Kotlety panieruj w jajku, a potem w mące kukurydzianej. Smaż po 3-4 minuty na dobrze rozgrzanym oleju.
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w krążki, podsmaż na oleju. W rondelku wymieszaj keczup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Sos dodaj do cebuli, chwilę podgrzej. Dołóż usmażone kotlety, dokładnie całość wymieszaj, podgrzej.
Kotlety po pekińsku – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam docenić smak kotletów po pekińsku.
- Kotlety po pekińsku można podać na dwa sposoby: podgrzać je w sosie lub polać sosem. Drugi sposób z pewnością pokochają ci, którzy wolą chrupiącą wersję kotletów.
- Mięso będzie miało jeszcze więcej smaku, gdy 30 minut przed smażeniem zostanie zamarynowane w mieszance sosu sojowego, czosnku i imbiru.
- Kotlety po pekińsku najlepiej smakują podane z ryżem ugotowanym na sypko i z gotowanymi warzywami, np. z brokułem, marchewką.
Czytaj też:
Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowęCzytaj też:
Na plastry schabu kładę tanie, ale pyszne dodatki. Obiad, że palce lizać robi się szybko i bez wysiłku