Gdy podałam mężowi te kotlety, powiedział, że lepszych nie jadł. A zrobiłam je w pół godziny

Gdy podałam mężowi te kotlety, powiedział, że lepszych nie jadł. A zrobiłam je w pół godziny

Dodano: 
Kotlety po pekińsku
Kotlety po pekińsku Źródło: Shutterstock / The Image Party
Moja rodzina to typowi mięsożercy. Nie wyobrażają sobie obiadu bez porcji mięsa. By jednak przełamać nudę, sięgnęłam po przepis na kotlety po pekińsku. I to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy zachwycili się ich smakiem i soczystością.

Do tej pory myślałam, że Polacy są mistrzami w robieniu kotletów z wieprzowiny. Jednak od kiedy trafiłam na przepis z chińskiej kuchni, przekonałam się, że można je przygotować zupełnie inaczej i też są pyszne. Przyznam, że mój mąż był nimi zachwycony. Przede wszystkim dlatego, że mięso wyszło miękkie, a do tego było soczyste i pełne smaku. A przyrządzenie tych kotletów nie było pracochłonne.

Jakie mięso jest najlepsze na kotlety po pekińsku?

Kotlety po pekińsku robi się z mięsa wieprzowego. Najlepiej przeznaczyć na nie schab z kością i poprosić o jego pokrojenie w sklepie. Dobrze też sprawdzi się karkówka. Z tych kawałków mięsa potrawa wyjdzie pełna smaku i będzie soczysta. Mięso warto lekko rozbić tłuczkiem, by kotlety były nieco cieńsze i szybciej się usmażyły.

Jak zrobić kotlety po pekińsku?

Przygotowanie kotletów wieprzowych po pekińsku sprowadza się do dwóch zasadniczych etapów. Pierwszy to usmażenie kotletów, drugi – przygotowanie sosu. Ani jeden, ani drugi nie jest zbyt pracochłonny, nie zajmuje też wiele czasu. I co ważne, tak przyrządzone kotlety doskonale nadają się do odgrzewania.

Przepis: Kotlety wieprzowe po pekińsku

Kotlety z karkówki wieprzowej w aromatycznym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wieprzowych kotletów
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotletówKotlety opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. W misce roztrzep jajko, na talerzyk wysyp mąkę kukurydzianą. Kotlety panieruj w jajku, a potem w mące kukurydzianej. Smaż po 3-4 minuty na dobrze rozgrzanym oleju.
  2. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w krążki, podsmaż na oleju. W rondelku wymieszaj keczup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj rozpuszczoną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Sos dodaj do cebuli, chwilę podgrzej. Dołóż usmażone kotlety, dokładnie całość wymieszaj, podgrzej.

Kotlety po pekińsku – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam docenić smak kotletów po pekińsku.

  • Kotlety po pekińsku można podać na dwa sposoby: podgrzać je w sosie lub polać sosem. Drugi sposób z pewnością pokochają ci, którzy wolą chrupiącą wersję kotletów.
  • Mięso będzie miało jeszcze więcej smaku, gdy 30 minut przed smażeniem zostanie zamarynowane w mieszance sosu sojowego, czosnku i imbiru.
  • Kotlety po pekińsku najlepiej smakują podane z ryżem ugotowanym na sypko i z gotowanymi warzywami, np. z brokułem, marchewką.

Czytaj też:
Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowę
Czytaj też:
Na plastry schabu kładę tanie, ale pyszne dodatki. Obiad, że palce lizać robi się szybko i bez wysiłku