Zamiast mięsa robię na patelni warzywne danie. Taki obiad mogę jeść nawet codziennie

Zamiast mięsa robię na patelni warzywne danie. Taki obiad mogę jeść nawet codziennie

Dodano: 
Warzywa z patelni
Warzywa z patelni Źródło: Shutterstock / MarinaNov
Pyszny obiad można przygotować na bazie warzyw. Wystarczy pokroić te ulubione, podsmażyć na patelni i ewentualnie dorzucić do nich pożywny składnik. Taki obiad jest lekki, smaczny i bardzo zdrowy.

Obiad w większości polskich domów składa się z mięsa. Jednak czasami można mieć dość jego smaku. Ja też tak często mam i wtedy stawiam na warzywa. Na ich bazie szybko przygotowuję proste i lekkie danie, które cała rodzina zjada z wielką przyjemnością. Ta potrawa jest bowiem lekka i pełna smaku.

Jakie warzywa można przyrządzić na patelni?

Na patelni można przyrządzić większość warzyw. Najlepiej jednak sprawdzają się te dość jędrne, które nie wymagają długiego smażenia. Dzięki temu danie robi się szybko i ma przyjemną konsystencję. Do takiego dania zwykle nie dodaję pomidorów, bo bardzo szybko się rozgotowują, zamieniając w nieapetyczną papkę. Świetnie za to sprawdzają się: cebula, por, papryka, marchewka, cukinia. Można też sięgnąć po brokuł czy fasolkę szparagową, jednak wcześniej warto je obgotować.

Jak zrobić warzywa na patelni?

Przygotowanie warzyw na patelni jest proste i szybkie. Najpierw trzeba je krótko obsmażyć, a potem poddusić, by nieco zmiękły. Warzyw lepiej nie dusić zbyt długo, bo dobrze, gdy zachowują kształt i przyjemnie chrupią. Przyrządzając warzywa na patelni, najpierw należy podsmażyć twardsze warzywa, a potem stopniowo dodawać te, które nie wymagają długiej obróbki termicznej.

Przepis: Warzywa z patelni na obiad

Warzywa duszone na patelni jako danie obiadowe

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywPor oczyść, pokrój w krążki. Marchewki obierz, pokrój w talarki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cukinię umyj, pokrój w talarki. Wcześniej możesz ją przekroić wzdłuż na połowę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej średnio olej. Wrzuć por i marchewkę, podsmaż je, mieszając. Dodaj cukinię i paprykę, wymieszaj, całość podsmaż. Dorzuć czosnek i trochę ziół prowansalskich. Wymieszaj, duś aż warzywa lekko zmiękną. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Tak przygotowane warzywa najlepiej smakują podane z ugotowanym ryżem.

Co warto dodać do warzyw z patelni?

Jeśli chcecie, by warzywa z patelni zamieniły się w pożywniejsze danie, wzbogaćcie je jajkiem lub serem. Jajka najlepiej wybić w zagłębienie zrobione w podduszonych warzywach, przykryć pokrywką i podgrzewać całość, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Kawałki sera np. mozzarelli, halloumi można dodać do warzyw i całość ogrzewać na niedużym ogniu pod przykryciem, aż ser będzie ciepły i zacznie się upłynniać.

Czytaj też:
Z tanich składników robię zapiekankę we włoskim stylu. Smakuje tak dobrze, że rodzina prosi o dokładkę
Czytaj też:
To ekspresowe danie kuchni włoskiej kocha cała rodzina. Ucztę robię bez wysiłku z prostych składników