Podsmażam schab i dorzucam dwa dodatki. Tak pysznego mięsa z patelni jeszcze nie jedliście

Podsmażam schab i dorzucam dwa dodatki. Tak pysznego mięsa z patelni jeszcze nie jedliście

Dodano: 
Schab z brzoskwiniami
Schab z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / MShev
Schab doskonale nadaje się do przyrządzenia na patelni, ale nie zawsze musi mieć panierkę. Ja często go rumienię, a potem dodaję dwa składniki i razem podduszam, dzięki czemu zyskuje wspaniały smak.

Ze schabu najczęściej przyrządzamy kotlety panierowane. Słynne schabowe rzeczywiście są bardzo smaczne, jednak ze względu na panierkę, dość kaloryczne. Dlatego często rezygnuję z panierowania tego mięsa, na rzecz duszenia go z dwoma pysznymi składnikami. Dodają mięsu smaku, soczystości i niepowtarzalnego aromatu.

Jak smażyć schab, by nie był suchy?

Schab wieprzowy zawiera sporo niewidocznego tłuszczu. Mimo to często wychodzi zbyt suchy. By temu zapobiec, przy smażeniu schabu warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze mięso przeznaczone do smażenia powinno być ocieplone do temperatury pokojowej. Położenie na gorącej patelni bardzo zimnego schabu kończy się gwałtownym skurczem włókien mięśniowych i w rezultacie twardym kotletem. Aby schab zachował jak najwięcej soków, przed smażeniem warto go obtoczyć w mące. Po zrumienieniu plastrów mięsa, warto zmniejszyć ogień i poddusić je przez kilka minut.

Jak zrobić schab z brzoskwiniami i tymiankiem?

Schab z patelni z brzoskwiniami i tymiankiem to prosty sposób na odmienienie smaku tego mięsa. Połączenie to zwiększa soczystość potrawy, ale też dodaje jej ciekawego, owocowo-ziołowego smaku. Co ważne, do potrawy można wykorzystać brzoskwinie z puszki, więc tę potrawę można przyrządzać przez cały rok.

Przepis: Schab z brzoskwiniami i tymiankiem

Schab z patelni z brzoskwiniami i tymiankiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży lub suszony tymianek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie schabuPlastry mięsa oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, połóż plastry schabu i zrumień je z dwóch stron.
  2. Duszenie mięsaDo obsmażonego mięsa dodaj masło, posiekany ząbek czosnku i gałązki tymianku. Całość chwilę przesmaż. Dodaj połówki brzoskwiń z puszki i kilka łyżek syropu. Mięso duś na małym ogniu 5-10 minut, aż zrobi się miękkie. Dopraw do smaku.

Inne smaczne dodatki do smażonego schabu

Zamiast brzoskwiń z puszki do schabu można dodać inne owoce. Jesienią dobrze tu sprawdzą się jabłka i gruszki. Możecie też sięgnąć po śliwki mrożone lub suszone, które również doskonale komponują się z tym mięsem. Tymianek możecie zaś zastąpić rozmarynem. Zioło to również dobrze pasuje do wieprzowiny i ma mnóstwo aromatu.

Czytaj też:
Schabowe z kostką robię inaczej niż wszyscy. Sekretem ich smaku jest kremowy, aromatyczny sos
Czytaj też:
Na plastry mięsa kładę dwa tanie składniki. Ten obiad z piekarnika zachwyca prostotą i smakiem