Makaron to jeden z produktów, który zawsze warto mieć w swoich zapasach. To dlatego, że można z niego przygotować wiele smacznych dań obiadowych. Jedno z nich zrobię z wykorzystaniem innych składników, które też zwykle mam w swojej spiżarni. To pomidory i tuńczyk z puszki.
Czy można podgrzewać tuńczyka z puszki?
Tuńczyk z puszki to składnik chętnie wykorzystywany do sałatek i past. Nie wymaga żadnej obróbki kulinarnej, bo od razu jest gotowy do spożycia. Wcześniej można go tylko osączyć z zalewy. Produkt ten jednak bez obaw można podgrzewać. Najlepiej krótko, tak by tylko osiągnął pożądaną temperaturę. Dłuższa obróbka termiczna może bowiem sprawić, że mięso z tuńczyka straci przyjemną soczystość.
Jak zrobić makaron z sosem tuńczykowym?
Robiąc makaron z sosem, zwykle najpierw nastawiam makaron, a w czasie, gdy się gotuje, przyrządzam sos. Tak jest i w przypadku makaronu z sosem tuńczykowym. Sos robi się bowiem naprawdę szybko i bez większego wysiłku.
Przepis: Makaron z sosem tuńczykowym
Makaron z sosem tuńczykowym z dodatkiem pomidorów z puszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW garnku zagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj na niedużym ogniu, aż makaron będzie al dente. Odcedź go, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.
- Przygotowanie sosuW czasie, gdy makaron się gotuje, przyrządź sos. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pomidory, duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj odsączone kawałki tuńczyka z puszki, wymieszaj, podgrzewaj 3 minuty. Sos dopraw do smaku.
- Serwowanie daniaNa patelnię z sosem dodaj makaron, całość wymieszaj. Podgrzewaj chwilę, by makaron się podgrzał i przeszedł smakiem sosu. Rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.
Inny pomysł na makaron z sosem tuńczykowym
Danie obiadowe składające się z makaronu i sosu tuńczykowego można przygotować też w nieco inny sposób. Zamiast pomidorów z puszki wystarczy użyć śmietanki lub kremowego twarożku. Po podgrzaniu trzeba do nich dodać odsączone kawałki tuńczyka z puszki, całość podgrzać i doprawić. Ponieważ śmietanka i twarożek zawierają sporo tłuszczu, do tej potrawy lepiej użyć tuńczyka w sosie własnym. Najlepiej oczywiście w postaci fileta, bo ten można podzielić na eleganckie kawałki. Do dania doskonale będzie pasować posiekana natka pietruszki, która nada orzeźwiającego aromatu.
Czytaj też:
Makaron i dwa proste dodatki w 30 minut zamieniam w pyszny obiad. Danie jest lekkie i bardzo sycąceCzytaj też:
Mieszam makaron z 2 składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad naprawdę smakuje