Moja rodzina ciągle prosi o to danie z piersi kurczaka. Kto by pomyślał, że robię je 30 minut?

Moja rodzina ciągle prosi o to danie z piersi kurczaka. Kto by pomyślał, że robię je 30 minut?

Dodano: 
Kurczak smażony z warzywami
Kurczak smażony z warzywami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Uwielbiam przyrządzać pierś z kurczaka. Robi się ją bowiem bardzo szybko, a smakuje wybornie. W moim domu największym powodzeniem cieszy się ostatnio to danie z patelni. Jest kolorowe, pyszne i bardzo zdrowe.

Pierś z kurczaka to mięso idealne do smażenia i pieczenia. W tygodniu zwykle przyrządzam ją na patelni, bo robi się ją raz-dwa. Zazwyczaj łączę ją z warzywami, bo taki zestaw jest nie tylko smaczny i apetyczny, ale też bardzo zdrowy. Doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą.

Jakie warzywa pasują do piersi z kurczaka?

Pierś z kurczaka to mięso o delikatnej strukturze i smaku. Dlatego dobrze komponuje się różnymi warzywami – i tymi bardziej wyrazistymi i łagodniejszymi w smaku. Do piersi z kurczaka z patelni warto więc dorzucić np.: cebulę, paprykę, cukinię, czosnek, por, marchewkę, brokuł, a nawet kapustę. Składniki te można dowolnie łączyć, otrzymując danie pełne smaku i koloru. Brokuł przed wrzuceniem na patelnię warto krótko obgotować. Pozostałe warzywa obędą się bez takiej obróbki.

Jak zrobić pierś z kurczaka smażoną z warzywami?

Przygotowanie piersi z kurczaka z warzywami jest bardzo proste i szybkie. Najwięcej czasu w sumie zajmuje tu pokrojenie składników. Potem trzeba je tylko wrzucić na patelnię w odpowiedniej kolejności i smażyć, aż zmiękną.

Przepis: Pierś z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka smażona na patelni z warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz je solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski. Czosnek obierz, posiekaj.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Dodaj pokrojoną paprykę, przesmaż ją, a potem smaż kilka minut, często mieszając, aż warzywo zmięknie. Warzywa przełóż na talerz.
  3. Smażenie kurczakaNa tej samej patelni zrumień kurczaka. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj obsmażone warzywa, całość wymieszaj i smaż kilka minut. Danie dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą.

Czym doprawić pierś z kurczaka smażoną z warzywami?

Przyprawienie kurczaka smażonego z warzywami to kwestia indywidualna. Jednak mojej rodzinie najlepiej smakują te składniki doprawione czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Zamiast limonki i kolendry, można sięgnąć po zioła, np. oregano, bazylię, tymianek lub mieszankę ziół prowansalskich. By nadać potrawie orientalnego charakteru, można ją doprawić czosnkiem, imbirem i sosem sojowym.

Czytaj też:
Nadziewam piersi z kurczaka i wkładam do piekarnika. Patent na smaczne mięso z porcją warzyw
Czytaj też:
Mój patent na pyszne piersi z kurczaka jest banalny, a wszyscy proszą o dokładkę