Nadziewam piersi z kurczaka i wkładam do piekarnika. Patent na smaczne mięso z porcją warzyw

Nadziewam piersi z kurczaka i wkładam do piekarnika. Patent na smaczne mięso z porcją warzyw

Dodano: 
Kieszonki z piersi z kurczaka
Kieszonki z piersi z kurczaka Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które daje nam wiele możliwości kulinarnych. Dziś zrobimy z niej kieszonki, które apetycznie wyglądają i doskonale smakują. Takie danie obiadowe sprawdzi się na co dzień i od święta.

Pierś z kurczaka jest obecnie jednym z najczęściej wykorzystywanych mięs w naszej kuchni. Wpływa na to przystępna cena i uniwersalność tego mięsa. Fakt, że jest delikatne w smaku i strukturze, a także zawiera mało tłuszczu, sprawia, że mogą je jeść również osoby o wrażliwych żołądkach, a także dbające o szczupłą linię. Dziś zapraszamy na efektowne kieszonki z piersi kurczaka, które nadziejemy smacznym i zdrowym farszem.

Czym nadziać kieszonki z piersi z kurczaka?

Kieszonki z piersi z kurczaka można nadziać różnymi farszami. Warto jednak zadbać o to, by nadzienie było soczyste. W ten sposób to delikatne mięso nie wyschnie zbytnio w czasie pieczenia. Może więc to być farsz, który zawiera sporo wody albo trochę tłuszczu.

Farsz do piersi z kurczaka warto przygotować z mieszanki warzyw. W ten sposób powstanie smaczne nadzienie, które podniesie wartość odżywczą całej potrawy. Wzbogaci ja bowiem w błonnik, witaminy i sole mineralne. Warzywa można połączyć z grzybami, np. z pieczarkami, które nadadzą całości przyjemnego aromatu. Do farszu dobrze jest dodać trochę sera. Może to być ser żółty czy pleśniowy. Ser doskonale zwiąże pozostałe składniki, a zawarty w nim tłuszcz nawilży mięso.

Jak zrobić kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane warzywami?

Przyrządzenie kieszonek z piersi z kurczaka nadziewanych warzywami nie jest zbyt trudne. Pojedyncze piersi z kurczaka trzeba tylko naciąć z jednej strony, tak by powstała zgrabna kieszonka. Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, spinamy i pieczemy. Przed podaniem każdą kieszonkę warto przekroić na pół, bo wtedy danie wygląda niezwykle apetycznie.

Przepis: Kieszonki z piersi z kurczaka z warzywnym farszem

Pieczone kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • oregano lub bazylia
  • 1/2 cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 50 g startego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą natnij dość głęboko, zaczynając od węższej, grubszej strony. Mięso natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oregano, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu. Dodaj do nich posiekany ząbek czosnku, oprósz solą i pieprzem, chwilę przesmaż, wystudź. Warzywny farsz wymieszaj z serem.
  3. Napełnianie i pieczenie kieszonekDrobiowe kieszonki napełnij przygotowanym farszem. Rozcięcia zepnij wykałaczkami, by nie wypłynął farsz. Kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać kieszonki z piersi z kurczaka?

Kieszonki z piersi kurczaka najlepiej będą się komponować z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem. Z tymi dodatkami dobrze będzie harmonizować warzywny farsz. Dopełnieniem tego dania obiadowego może być lekki sos, np. jogurtowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy. Do dania warto też podać zieloną sałatę z dodatkami.

Czytaj też:
Kroję pierś z kurczaka i robię ją w tym pysznym sosie. Tak wyczarowuję szybki i prosty obiad
Czytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z brokułami, serem i prostym sosem. Ten szybki obiad w mig znika z talerzy