Odcedzam groszek z puszki i łączę go ze zdrowym składnikiem. Tak robię pyszny dodatek do obiadu

Odcedzam groszek z puszki i łączę go ze zdrowym składnikiem. Tak robię pyszny dodatek do obiadu

Dodano: 
Odcedzony groszek z puszki
Odcedzony groszek z puszki Źródło: Shutterstock / Kristina Kuptsevich
Jeśli szukacie pomysłu na szybki dodatek do obiadu, oto smaczna propozycja. Do jej przygotowania wystarczy groszek z puszki, jeden bardzo zdrowy dodatek i jeszcze 2-3 pospolite składniki. Ta sałatka będzie pasować do wielu dań.

Do każdego dania obiadowego warto podać surówkę, sałatkę lub gotowane warzywa. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję wartościowych składników, a cały posiłek zyska na smaku i atrakcyjności. Jednak czasami brakuje nam pomysłu na to, co można zaserwować do obiadu. Dlatego podsuwam wam pomysł na pyszny dodatek, na przygotowanie którego wystarczy 5 minut. Robię go w zasadzie z groszku z puszki i jednego bardzo zdrowego składnika.

Wartość odżywcza groszku konserwowego

Groszek konserwowy to jeden z najpopularniejszych warzywnych przetworów z puszki. Jest wprost stworzony do sałatek, bo nie tylko wzbogaca ich smak, ale też podnosi atrakcyjność potrawy. Na dodatek zwiększa wartość odżywczą sałatek. A to dlatego, że warzywo to stanowi bardzo dobre źródło białka roślinnego i błonnika. Dostarcza nam też witamin C i K, kwasu foliowego oraz potasu. Jest to więc produkt, który działa wzmacniająco i odżywczo na nasz organizm.

Jak zrobić sałatkę z groszku i ogórka kiszonego?

Sałatka z groszku konserwowego i ogórka kiszonego należy do jednych z najprostszych. Nie jada się jej jednak na przekąskę, a raczej serwuje do obiadu. Dodatek ten ma pełen smak i jest błyskawiczny w przygotowaniu. Oprócz podstawowych składników warto dorzucić do niego cebulę, natkę pietruszki i majonez.

Przepis: Sałatka z groszku i ogórka kiszonego

Sałatka do obiadu z groszku konserwowego i ogórka kiszonego

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówGroszek konserwowy dokładnie osącz z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich majonez, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do jakich dań obiadowych pasuje sałatka z groszku i ogórka kiszonego?

Sałatka z groszku konserwowego i ogórka kiszonego będzie stanowić doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Przede wszystkim będzie ona pasować do potraw mięsnych i z drobiu. Zwłaszcza tych, które są mało wyraziste w smaku i dość suche, np. do mięs pieczonych. Dodatek ten błyskawicznie uzupełni te braki i sprawi, że obiad zyska na smaku.

Czytaj też:
To ulubiona jarzynka do obiadu mojej rodziny. Robię ją z buraków i pospolitego owocu
Czytaj też:
Ścieram buraki i dodaję do nich 2 składniki. Ta surówka jest pyszna i bardzo zdrowa