Myślałam, że jesteśmy mistrzami w robieniu placków ziemniaczanych. Ale te irlandzkie mnie zaskoczyły

Myślałam, że jesteśmy mistrzami w robieniu placków ziemniaczanych. Ale te irlandzkie mnie zaskoczyły

Dodano: 
Irlandzkie placki ziemniaczane
Irlandzkie placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / from my point of view
Zawsze myślałam, że placki ziemniaczane, to nasza narodowa specjalność. Jednak, gdy spróbowałam irlandzkich, zjadłam je z wielką przyjemnością. Były miękkie, chrupiące i po prostu rozpływały się w ustach.

Placki ziemniaczane to prosty i tani posiłek, który można zaserwować nawet na obiad. Nasze tradycyjne placki ziemniaczane robi się z surowych ziemniaków, dzięki czemu mają ciekawą konsystencję i smak. Ostatnio jednak spróbowałam irlandzkich placków ziemniaczanych i też bardzo mi posmakowały, chociaż robi się je nieco inaczej. Oto prosty przepis.

Kilka słów o irlandzkich plackach ziemniaczanych

Irlandzkie placki ziemniaczane zwane są chlebem ziemniaczanym, a w oryginale Potato Farls. To tradycyjne danie kuchni irlandzkiej przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Są one mieszane z mąką, masłem i odrobiną soli. Po rozwałkowaniu na okrągły placek, ciasto kroi się na cztery części (farls z języka irlandzkiego oznacza ćwiartka) i smaży na patelni. Placki te wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jak się robi irlandzkie placki ziemniaczane?

Przygotowanie irlandzkich placków ziemniaczanych należy rozpocząć od obrania i ugotowania ziemniaków. Po wytłuczeniu i ostudzeniu, trzeba je połączyć ze stopionym masłem, solą i mąką. Wskazówka: mąki nie należy dodawać do ciasta zbyt dużo, bo placki wyjdą twarde i niesmaczne.

Przepis: Irlandzkie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
irlandzka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100-150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój je na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedź, wytłucz, wystudź.
  2. Przygotowanie masy ziemniaczanejDo wytłuczonych ziemniaków dodaj roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie miękkie, lekko klejące ciasto. Nie dodawaj za dużo mąki, aby placki pozostały miękkie.
  3. Formowanie plackówCiasto ziemniaczane przełóż na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Z ciasta uformuj koło o średnicy około 20 cm. Pokrój je na cztery trójkąty.
  4. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź placki i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące na zewnątrz.

Jak podawać irlandzkie placki ziemniaczane?

Irlandzkie placki ziemniaczane można podawać do innych potraw. Świetnie też sprawdzą się, jako dodatek do śniadania. Dobrze będą się komponować z boczkiem, kiełbasą, szynką lub jajkami. Można je też serwować z masłem, serem lub wędzonym łososiem, jako samodzielne danie. W sumie ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Czytaj też:
Przepyszne placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z dodatkiem serka wiejskiego Almette z twarożkiem kremowym
Czytaj też:
Znam prosty patent na puszyste placki ziemniaczane. Zdradziła mi go moja babcia