Placki ziemniaczane to prosty i tani posiłek, który można zaserwować nawet na obiad. Nasze tradycyjne placki ziemniaczane robi się z surowych ziemniaków, dzięki czemu mają ciekawą konsystencję i smak. Ostatnio jednak spróbowałam irlandzkich placków ziemniaczanych i też bardzo mi posmakowały, chociaż robi się je nieco inaczej. Oto prosty przepis.
Kilka słów o irlandzkich plackach ziemniaczanych
Irlandzkie placki ziemniaczane zwane są chlebem ziemniaczanym, a w oryginale Potato Farls. To tradycyjne danie kuchni irlandzkiej przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Są one mieszane z mąką, masłem i odrobiną soli. Po rozwałkowaniu na okrągły placek, ciasto kroi się na cztery części (farls z języka irlandzkiego oznacza ćwiartka) i smaży na patelni. Placki te wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Jak się robi irlandzkie placki ziemniaczane?
Przygotowanie irlandzkich placków ziemniaczanych należy rozpocząć od obrania i ugotowania ziemniaków. Po wytłuczeniu i ostudzeniu, trzeba je połączyć ze stopionym masłem, solą i mąką. Wskazówka: mąki nie należy dodawać do ciasta zbyt dużo, bo placki wyjdą twarde i niesmaczne.
Przepis: Irlandzkie placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- irlandzka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 50 g masła
- 100-150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój je na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedź, wytłucz, wystudź.
- Przygotowanie masy ziemniaczanejDo wytłuczonych ziemniaków dodaj roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie miękkie, lekko klejące ciasto. Nie dodawaj za dużo mąki, aby placki pozostały miękkie.
- Formowanie plackówCiasto ziemniaczane przełóż na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Z ciasta uformuj koło o średnicy około 20 cm. Pokrój je na cztery trójkąty.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź placki i smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące na zewnątrz.
Jak podawać irlandzkie placki ziemniaczane?
Irlandzkie placki ziemniaczane można podawać do innych potraw. Świetnie też sprawdzą się, jako dodatek do śniadania. Dobrze będą się komponować z boczkiem, kiełbasą, szynką lub jajkami. Można je też serwować z masłem, serem lub wędzonym łososiem, jako samodzielne danie. W sumie ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Czytaj też:
Przepyszne placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z dodatkiem serka wiejskiego Almette z twarożkiem kremowymCzytaj też:
Znam prosty patent na puszyste placki ziemniaczane. Zdradziła mi go moja babcia