Maślak to jeden z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Nie każdy go zbiera ze względu na więcej pracy przy czyszczeniu i konieczność obierania. Ja jednak zawsze wkładam do koszyka każdego napotkanego maślaka, a potem przerabiam te grzyby tak, jak moja babcia, na sos. U niej „maślaczki” zawsze były na sos. Borowiki podgrzybki szły do suszenia, te mniejsze do marynowania, a maślaki zajadaliśmy na każdy obiad po udanym grzybobraniu.
Jak zrobić sos z maślaków?
Sos grzybowy z maślaków jest bardzo łatwy do zrobienia. Najbardziej pracochłonne jest samo oczyszczenie grzybów (trzeba koniecznie zdjąć z nich skórkę), a reszta jest już prosta i szybka. Moja babcia zawsze najpierw na patelnię wrzucała grzyby, potem cebulkę i masło. Dusiła je razem i potem dodawała śmietanę. Może to być śmietana 18%, ale może też być kremówka (30%). W tym drugim przypadku sos będzie delikatniejszy w smaku.
Rada: do smażenia grzybów na początkowym etapie można dorzucić także liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego.
Przepis: Sos z maślaków
Grzybowy sos na śmietanie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 426 w każdej porcji
Składniki
- 500 g obranych maślaków
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówMaślaki pokrój na kawałki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż chwilę, dodaj zimne masło, pokrojoną cebulę i smaż dalej. W razie potrzeby można grzyby podlać odrobiną wody. Dopraw wszystko solą i sporą ilością pieprzu.
- Robienie sosuDo grzybów dodaj śmietanę i gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw.
Do gotowego sosu można dorzucić posiekaną natkę pietruszki, ja tak często robię.
Z czym jeść sos z maślaków?
Moja ulubiona wersja to sos grzybowy z maślaków podany z gotowanymi ziemniakami. Tak robiła moja babcia i dla mnie to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa, jakie pamiętam. Ale taki sos świetnie pasuje także do kasz (doskonale do gryczanej), ryżu czy makaronów. Do grzybów można też zaserwować ulubioną surówkę.
Czy sos grzybowy można mrozić?
Moja babcia, jeśli miała bardzo dużo maślaków, część z nich zawsze mroziła. Dzieliła na porcję przesmażone z cebulką grzyby i wkładała do zamrażarki. Potem już tylko odgrzewała, dodawała śmietanę i obiad smakujący jak ze świeżych grzybów gotowy!
Czytaj też:
To mój najlepszy przepis na grzyby w occie. Sekretem jest odpowiednia zalewaCzytaj też:
Do smażenia pieczarek zawsze dodaję dwa składniki. Ten patent podejrzałam u znajomego kucharza