Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli i po odcedzeniu lub ewentualnie po wytłuczeniu, serwujemy je do dań z mięs, drobiu i ryb. Ja nigdy nie przepadałam za taką formą ziemniaków i od jakiegoś czasu moja rodzina również nie ma ochoty na gotowane ziemniaki. Zaczęłam je więc przyrządzać nieco inaczej, choć w sumie równie szybko. A wszyscy się nimi zajadają.
Jak można przyrządzić ziemniaki do obiadu?
Ziemniaki do obiadu można podać ugotowane wprost z wody lub zamienić je na puree. W tym drugim przypadku wystarczy je wytłuc z dodatkiem masła i śmietanki, by zamieniły się w gładką masę. Smacznym, choć niezbyt zdrowym sposobem przyrządzania ziemniaków jest ich smażenie. W ten sposób przygotowuje się uwielbiane frytki. Ja jednak wolę ziemniaki upiec, bo co prawda dodaję do nich olej, ale w niedużych ilościach, a wychodzą pyszne i chrupiące.
Jak upiec chrupiące ziemniaki do obiadu?
Przygotowanie pieczonych ziemniaków to prawdziwa bułka z masłem. Najwięcej czasu zajmuje ich obieranie, ale tego etapu nie da się pominąć przy żadnej metodzie ich przyrządzania. Gdy więc już obiorę ziemniaki, wystarczy je opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i wymieszać z kilkoma dodatkami. Potem lądują w piekarniku i pozostaje tylko czekać, aż apetycznie się zrumienią. Pieczone ziemniaki najchętniej serwuję do pieczonych dań, bo wtedy piekę je przy okazji. To znaczy ziemniaki wkładam do piekarnika 30-40 minut przed końcem pieczenia mięsa. Dzięki temu w tym samym czasie wyciągam z piekarnika niemal pełne danie obiadowe.
Przepis: Pieczone ziemniaki do obiadu
Pieczone, chrupiące ziemniaki do dań obiadowych
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 3-4 łyżki oleju
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- rozmaryn
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Pokrój je w cząstki lub w grubsze plasterki.
- Doprawianie ziemniakówZiemniaki oprósz czosnkiem, papryką i pieprzem. Dodaj rozmaryn i olej, wymieszaj je dłonią, by dokładnie pokryły się dodatkami.
- Pieczenie ziemniakówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przesyp na nią ziemniaki, równomiernie rozprowadź. Wstaw je na ok. 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy będą już miękkie, podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza, oprósz je solą i piecz je jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Kiedy solić pieczone ziemniaki?
Ziemniaków przeznaczonych do pieczenia nigdy nie solę surowych. To dlatego, że sól wyciąga z nich wodę i dłużej się pieką. Robią się też wodniste i trudniej o uzyskanie chrupkości. Solą najlepiej oprószyć je, gdy będą już miękkie. Można to zrobić 10 minut przed końcem pieczenia lub już po wyjęciu z piekarnika.
Czytaj też:
Biorę filety z kurczaka i zamieniam je w obłędne kotlety. Nie brakuje w nich zdrowych dodatkówCzytaj też:
Białe mięso nadziewam nietypowym farszem. Patent na tę pyszną roladę mam od znajomej kucharki