Piekę golonkę z pełnym smaku warzywem. Jesienią mój mąż często prosi o to sycące danie

Piekę golonkę z pełnym smaku warzywem. Jesienią mój mąż często prosi o to sycące danie

Dodano: 
Golonka w kapuście
Golonka w kapuście Źródło: Shutterstock / Igor Dutina
Gdy nastają chłodne dni, rośnie apetyt na pożywne dania. Mój mąż wtedy często prosi o golonkę. Choć nie robi się jej szybko, to jednak ją przyrządzam. Muszę przyznać, że zapiekaną z pełnym smaku warzywem sama zajadam z wielką ochotą.

Golonka to danie, które kochają panowie. Jest bowiem niezwykle pożywna i sycąca. Niestety ja też nie potrafię się jej oprzeć. Zwłaszcza gdy jest upieczona z dodatkiem kapusty. To warzywo to jeden z najlepszych dodatków do golonki. Doskonale balansuje tłustość mięsa i sprawia, że danie smakuje znakomicie.

Jaka kapusta pasuje do golonki?

Do golonki najlepsza jest kapusta kiszona. Można ją podać nawet w postaci surówki, bo kwaśny smak dobrze harmonizuje z tym tłustym mięsem. Jednak idealnie też sprawdzi się połączenie kapusty świeżej z kiszoną. Często gotuję je razem, bo jednak nie lubię zbyt kwaśnej kapusty. A tak smak tego warzywnego dodatku jest idealnie zbalansowany. Dobrym pomysłem jest też podanie do golonki kapusty czerwonej, szczególnie kiszonej. Wtedy całość nie tylko doskonale smakuje, ale też apetycznie wygląda.

Jak upiec golonkę w kapuście?

Golonka to mięso, które wymaga długiej obróbki kulinarnej. By nie wyszła zbyt sucha, najlepiej najpierw ją ugotować. A gdy będzie już miękka, warto ułożyć ją podgotowanej kapuście i całość piec jeszcze 30-40 minut. W tym czasie smaki kapusty i mięsa dobrze się poprzenikają, a mięso apetycznie się zrumienił.

Przepis: Golonka pieczona w kapuście

Golonka wieprzowa pieczona w kapuście kiszonej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
niemiecka
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
680 w każdej porcji

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g kapusty świeżej
  • kminek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie golonkiGolonki oczyść, włóż do garnka, zalej je wodą. Dodaj marchewkę i przekrojoną na pół cebulę oraz 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj łyżeczkę soli i trochę pieprzu, gotuj golonkę ok. 1,5-2 godziny, aż zrobi się miękka.
  2. Gotowanie kapustyW czasie, gdy gotuje się golonka, przygotuj kapustę. Kapustę świeżą poszatkuj, zalej wodą, zagotuj, gotuj 10 minut. Odcedź ją, dodaj kapustę kiszoną oraz podsmażoną na oleju cebulę. Całość zalej wodą, dodaj listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę pieprzu i kminku. Gotuj kapustę, aż zrobi się miękka. Dopraw ją do smaku.
  3. Zapiekanie golonki z kapustąPołowę kapusty przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż na niej golonki, mięso obłóż pozostałą kapustą. Kapustę podlej bulionem. Naczynie przykryj i piecz całość ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz golonkę z kapustą jeszcze ok. 15 minut, aż mięso się ładnie przyrumieni.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by golonka szybciej się przyrumieniła, możesz ją posmarować piwem lub wodą z dodatkiem cukru.

Najlepsze dodatki do golonki

Golonka to dość tłuste i kaloryczne mięso, które lubi wyraziste dodatki. Oprócz gotowanej, kiszonej kapusty czy surówki z kiszonej kapusty można również do niej podać np. kiszone ogórki, marynowane warzywa i grzyby, starty chrzan czy ostrą musztardę. Składniki te dodadzą golonce smaku i ułatwią jej trawienie.

Czytaj też:
Ta kapusta zasmażana to idealny dodatek do schabowych. Z talerzy znika przed kotletami
Czytaj też:
Tak pysznej golonki, jak na weselu u bratanicy jeszcze nie jadłam. Poznaj przepis, że palce lizać

Źródło: smaki.pl