W niedzielę lubię upiec całego kurczaka. Dwa sekretne składniki sprawiają, że obiad smakuje genialnie

W niedzielę lubię upiec całego kurczaka. Dwa sekretne składniki sprawiają, że obiad smakuje genialnie

Dodano: 
Kurczak pieczony
Kurczak pieczony Źródło: Shutterstock / kina8
Mięso kurczaka jest pyszne i tanie, dlatego często przyrządzamy je na co dzień. Gdy jednak upieczemy kurczaka w całości zamienia się w odświętne danie. Zwykle piekę go w weekend. Dodaję tylko dwa proste składniki, a mięso smakuje rewelacyjnie.

Jeśli zastanawiacie się jakim daniem obiadowym w weekend zaskoczyć rodzinę, mam dla was prostą, ale pyszną i efektowną propozycję. Upieczcie kurczaka w całości. Jest przy nim mało pracy, bo mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i ewentualnie obłożyć dodatkami smakowymi. Po upieczeniu wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Czym przyprawić mięso kurczaka?

Mięso kurczaka ma delikatny, dość neutralny smak. Dlatego doskonale komponuje się z różnymi smakami. Tak naprawdę to przyprawy i dodatki decydują o tym, jak będzie smakować. A można wybierać w bardzo szerokiej gamie dodatków i przypraw. Najbardziej klasycznymi przyprawami stosowanymi do mięsa kurczaka są: sól, pieprz, czosnek i papryka. Jednak kurczak doskonale będzie też smakował doprawiony ziołami i czosnkiem czy musztardą, miodem i ziołami. W moim domu największym powodzeniem cieszy się jednak kurczak, w którym czuć nuty czosnku i cytryny. Gdy dodam jeszcze zioła, całość smakuje i wygląda niczym danie z restauracji.

Jak upiec kurczaka z czosnkiem i cytryną?

Gdy mam zamiar upiec całego kurczaka z dodatkiem czosnku i cytryny, najpierw nacieram mięso solą i pieprzem. Potem rozgniatam kilka ząbków czosnku i mieszam je z sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami oleju oraz z ziołami, np. z tymiankiem rozmarynem. Gdy mięso poleży kilka godzin w marynacie, przekładam je do naczynia żaroodpornego i dodatkowo obkładam plasterkami cytryny oraz przekrojonymi ząbkami czosnku. Po upieczeniu całość smakuje, że palce lizać.

Przepis: Aromatyczny, pieczony kurczak

Kurczak pieczony z dodatkiem cytryny i czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 1 tuszka kurczaka ok. 1,4 kg
  • 2 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • świeży tymianek lub rozmaryn
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie kurczakaTuszkę kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Do miseczki przeciśnij 2-3 ząbki czosnku, dodaj sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, listki ziół oraz olej. Wymieszaj składniki marynaty, a potem natrzyj nią mięso kurczaka w środku i na zewnątrz. Kurczaka wstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Obkładanie kurczakaTuszkę kurczaka wyjmij z lodówki na ok. 30 minut przed pieczeniem. Do jej środka włóż część obranych i przekrojonych na pół ząbków czosnku oraz pokrojoną w cząstki cytrynę. Dodaj też gałązkę świeżych ziół. Wierzch kurczaka obłóż plasterkami cytryny i pokrojonymi ząbkami czosnku.
  3. Pieczenie kurczakaKurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj je. Mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie zdejmij pokrywę, podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze ok. 15 minut, by ładnie przyrumieniła się jego skórka.

Pomysły na farsz do kurczaka

Jeśli chcecie, by pieczony kurczak stał się jeszcze bardziej pożywnym daniem, możecie go nadziać. Wnętrze kurczaka możecie więc wypełnić, np. farszem z ryżu i szpinaku albo z mielonego mięsa i pokrojonych warzyw, np. cebuli, marchewki. Ja jednak zwykle do środka kurczaka wkładam cząstki cytryny, kilka przekrojonych ząbków czosnku oraz 2-3 gałązki świeżych ziół.

Czytaj też:
Do jednego naczynia wrzucam pałki z kurczaka i warzywa. Moja rodzina kocha ten obiad z piekarnika
Czytaj też:
Obsmażam udka z kurczaka, a potem duszę je w pysznym sosie. Są soczyste i pełne smaku

Źródło: smaki.pl