Placki ziemniaczane to danie, które chyba nigdy mi się nie nudzi. Niedawno, podczas wizyty w ulubionej restauracji, spróbowałam świetnej wersji wzbogaconej o jajka i szynkę. Szybko postanowiłam odtworzyć ją w domu. Wykonanie okazało się proste, a rodzina była zachwycona efektami. Teraz nie ma tygodnia, by nie spytali, czy znowu usmażę ten przysmak.
Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane?
Przygotowanie tego bogatego dania na bazie ziemniaków wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy, że usmażysz placki „jak zwykle”, a w trakcie przyrządzisz pyszne jajka sadzone. Ułożenie składników na talerzu nie będzie wymagające. Spróbuj koniecznie — smak tej potrawy wart jest spędzenia dłuższej chwili w kuchni, a do tego wygląda bardzo apetycznie.
Przepis: Placki ziemniaczane z szynką i jajkiem sadzonym
Pyszne placki jak z restauracji, które zrobisz niemal bez wysiłku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 659 w każdej porcji
Składniki
Na placki ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 4 jajka
- 4 duże plastry szynki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na placki ziemniaczaneZiemniaki obierz i umyj. Cebulę pozbaw łupiny. Oba warzywa zetrzyj na tarce o większych oczkach. Z warzywnej pulpy odciśnij nadmiar wody. Połącz z mąką pszenną oraz jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie placków ziemniaczanychNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki uformuj cztery dość spore, ale niezbyt grube placki. Smaż je na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Robienie jajek sadzonychNa osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wbij jajka, zachowując między nim odstępy. Smaż na niewielkim ogniu przez 5-7 minut, pod koniec przykrywając patelnię.
- Podawanie placków jak z restauracjiGotowe placki ziemniaczane ułóż na talerzach. Na każdym z nich umieść po plastrze szynki i po jednym jajku sadzonym. Posyp szczypiorkiem.
Jak podać placki jak z warszawskiej restauracji?
Do tej bogatej wersji placków ziemniaczanych wielu dodatków nie potrzebujesz. Znakomicie smakują solo lub z klasykami takimi jak kwaśna śmietana czy gęsty jogurt naturalny. Jeśli chcesz, możesz podać prostą sałatkę z pomidorów i cebulki, albo miks sałat z winegretem, świeżym ogórkiem i pomidorkami cherry posypany pestkami słonecznika lub dyni.
Dobrym dodatkiem będą też sosy np. pomidorowy lub tzatziki, którego czosnkowa nuta świetnie podkreśla smak wszystkich elementów dania.
Inne warianty placków ziemniaczanych
Na szynce, a pod jajkami, możesz ułożyć duszony z dodatkiem czosnku szpinak. To świetna opcja, by dostarczyć sobie jeszcze więcej witamin i minerałów, a przy okazji urozmaicić smak dania. Polecam skorzystanie ze świeżych zielonych liści i samodzielne rozdrobnienie ząbków czosnku – taki dodatek jest bardziej aromatyczny niż doprawiona suszoną przyprawą wersja przyrządzona na bazie mrożonki.
Do ciasta na placki ziemniaczane możesz też dodać ulubione przyprawy np. ostrą paprykę, kurkumę lub curry. Danie od razu nabierze charakteru i stanie się przyjemnie rozgrzewające. Ciekawą opcją będzie też oprószenie jajek sadzonych wspomnianymi dodatkami.
Czytaj też:
Do placków ziemniaczanych dodaję nietypowy składnik. Są tak pożywne, że wystarczają za cały obiadCzytaj też:
Przygotowanie placków ziemniaczanych skracam do minimum. Nic nie trę, a wychodzą chrupiące