Zamiast obtaczać w tartej bułce, mielone owijam aromatycznymi plastrami. Są soczyste i pełne smaku

Zamiast obtaczać w tartej bułce, mielone owijam aromatycznymi plastrami. Są soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Kotlety mielone w boczku
Kotlety mielone w boczku Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Moi bliscy uwielbiają kotlety mielone. Jednak nie takie klasyczne, a zaskakujące w smaku. Dlatego staram się wzbogacać mięsną masę dodatkami, które odmieniają całe danie. Dzięki temu ta popularna potrawa jeszcze im się nie znudziła.

Kotlety mielone to dość szerokie pojęcie, pod którym mieszczą się różne wersje tej potrawy. Można je bowiem zrobić z różnego rodzaju mięsa mielonego, wzbogacić je w przeróżne dodatki, a także usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku albo na grillu. Dziś proponuję wam dość proste kotlety mielone, które jednak zamiast bułki tartej mają aromatyczną, chrupiącą otoczkę. Dzięki niej są soczyste i pełne smaku.

Z jakiego mięsa można zrobić kotlety mielone?

Kotlety mielone robi się zazwyczaj z wieprzowej łopatki lub z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Dobrze jest bowiem, gdy w mięsnej masie znajduje się trochę tłuszczyku, który nada kotletom miękkości i soczystości. Jednak kotlety mielone można też zrobić z chudszego mięsa, np. z szynki wieprzowej albo drobiowego. Wtedy jednak dobrze jest np. owinąć je plastrem wędzonego boczku. Ten prosty trik nie tylko doda kotletom smaku i soczystości, ale też odmieni ich wygląd.

Jak zrobić kotlety mielone w boczku?

Kotlety mielone w boczku robi się podobnie, jak klasyczne. Różnica polega jednak na tym, że po uformowaniu zamiast panierować je w tartej bułce, owija się je plastrami wędzonego boczku. Boczek nie tylko ładnie utrzymuje kształt kotletów, ale też wzbogaca je w smak i aromat. Dodaje im również soczystości, więc bez problemu takie mielone można zrobić nawet z chudszego mięsa.

Przepis: Kotlety mielone w boczku

Kotlety mielone w boczku smażone na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub indyczego
  • 1 kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • majeranek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • 8 długich, wąskich plastrów boczku wędzonego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówKajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Wyrabianie masyDo mielonego mięsa dodaj cebulę i namoczoną bułkę, a także jajko, musztardę i przyprawy. Wyrób jednolitą masę.
  3. Formowanie i smażenie kotletówMięsną masę podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj kotlet, owiń go plastrem boczku. Kotlety smaż na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Potem przykryj patelnię i trzymaj je jeszcze 4 minuty. W połowie duszenia, kotlety obróć.

Kotlety mielone w boczku prosto z piekarnika

Choć kotlety mielone kojarzą się z przyrządzaniem na patelni, to bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Zwłaszcza gdy są owinięte w plastry boczku, chroniące mięso przed wysychaniem. Gdy więc mamy już uformowane i owinięte boczkiem kotlety, należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je też włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć, dzięki czemu będą jeszcze bardziej soczyste. Kotlety mielone piecze się ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czytaj też:
Moja teściowa dodaje do mielonych nietypową przyprawę. Smakują, że palce lizać
Czytaj też:
Delikatne kotlety robię z siekanego mięsa. Sekretem ich genialnego smaku jest zdrowy dodatek

Źródło: smaki.pl