Kotlety mielone z dynią to pyszna jesienna wersja klasyki kuchni polskiej. W moim domu pojawił się przypadkiem. Szukałam zastosowania dla kawałka warzywa, który został mi z robienia ciasta z dynią, a jedną z opcji było właśnie starcie go na wiórki i dodanie do mięsa mielonego.
Jesienna wersja kotletów mielonych od razu spodobała się całej rodzinie. Nic dziwnego skoro dodatek warzywa znakomicie wzbogaca smak — nadając delikatnej słodyczy — i sprawia, że mięso staje się wyjątkowo soczyste.
Co więcej, kotlety z dynią dostarczają cennych składników odżywczych m.in. beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C i minerałów takich jak potas czy magnez. Będą wiec idealne, by wzmocnić odporność w chłodniejszym okresie roku. Musisz spróbować, bo nawet ich wykonanie nie jest skomplikowane.
Jak zrobić kotlety mielone z dynią?
Wykonanie tej zdrowszej wersji klasycznych kotletów mielonych jest bardzo proste. Mięso mielone łączę ze startą na tarce dynią i dodatkami i formuję z nich zgrabne owale. Potem obtaczam je w bułce tartej i podsmażam je na patelni do zezłocenia tak jak zwykle. Wychodzą smakowicie.
Przepis: Kotlety mielone z dynią
Pyszne kotlety z jesiennym dodatkiem idealne na obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 434 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 500 g dyni
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 średnia kajzerka
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki bułki tartej
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówDynię obierz, zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę i czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Kajzerkę namocz w mleku (10-15 minut).
- Robienie masy na kotlety mieloneW misce umieść mięso mielone, dodaj do niego wiórki dyni oraz rozdrobnioną cebulę i czosnek. Wrzuć też odciśniętą z mleka kajzerkę i wbij jajko. Wyrób starannie. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Smażenie kotletów mielonych z dyniąZ przygotowanej masy uformuj niezbyt duże owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym, na średnim ogniu po 3-5 minut na stronę. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak podać kotlety z dynią?
Do soczystych kotletów mielonych o lekko słodkiej nucie, świetnie pasują lekkie surówki z marchewki. U mnie w domu często pojawia się wyrazista marchewka z imbirem. Możesz jednak postawić na klasykę w postaci marchewki z kwaśny jabłkiem.
Oprócz warzywnego dodatku zaserwuj ziemniaki w formie lekkiego purée lub ugotowaną na sypko kaszę np. jęczmienną czy jaglaną, a w mig uzyskasz prosty i pełen smaku obiad, który dostarczy wszystkich niezbędnych makroskładników.
Inne warianty kotletów mielonych z dynią
Kotlety mielone będą smaczne również wtedy, gdy dodasz do nich zupełnie inne przyprawy. Zamiast czosnku, wsyp kmin rzymski i nieco kolendry, a danie nabierze bardziej orientalnego charakteru. Wybierz zioła takie jak tymianek czy oregano, a będzie przyjemnie pachniało i zachowa bardziej tradycyjny charakter. Możesz też pokusić się o wydobycie smaku dyni poprzez doprawienie masy gałką muszkatołową i cynamonem lub kardamonem. Wszystko zależy od tego, jak bardzo na nietypowe smaki otwarta jest twoja rodzina.
Do potrawy możesz też wykorzystać purée z dyni. Dopilnuj tylko, czy nie ma w nim za dużo wody, zwłaszcza jeśli wcześniej było mrożone. W razie potrzeby do masy na kotlety mielone dodaj bułkę tartą lub nawet pomiń używanie namaczanej kajzerki.
Wskazówka: Kotlety mielone z tego przepisu możesz też upiec w piekarniku (25-30 minut, 180 stopni Celsjusza).
Czytaj też:
Moje kotlety mielone robią furorę. Ich sekretem jest mięso i jeden nietypowy dodatekCzytaj też:
Zamiast namoczonej bułki, dodaję do mięsa tę kaszę. Kotlety mielone są lekkie i zdrowe, jak nigdy