To nie jest zwykły bakłażan faszerowany. Pokrój warzywo w nietypowy sposób i zapiecz z mięsem

To nie jest zwykły bakłażan faszerowany. Pokrój warzywo w nietypowy sposób i zapiecz z mięsem

Dodano: 
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Bakłażan i mięso mielone to połączenie idealne na sycący i smaczny obiad. Najczęściej bakłażan faszerowany to warzywne łódeczki wypełnione mięsem. My proponujemy coś zupełnie innego.

Bakłażan z mięsem mielonym to najczęściej połówki bakłażana wydrążone niczym łódeczki i zapiekane lub duszone z mięsnym farszem. My dziś przychodzimy z zupełnie inną wersją tego dania, która z pewnością zaskoczy efektownym wyglądem. Smakuje świetnie, a bakłażana faszerowanego w tej postaci robi się naprawdę łatwo.

Jak zrobić bakłażana z mięsem mielonym?

Cały patent polega na tym, aby pokroić bakłażan w podłużne plastry, które ułożą się potem niczym wachlarz. Z bakłażana nie odcina się końcówki z ogonkiem: to ona trzyma danie w całości. Farsz to mielone mięso wieprzowe z podstawowymi dodatkami. Jest wyraziste w smaku idealnie zapieka się razem z bakłażanem.

Przepis: Bakłażan z mięsem mielonym

Pomysł na obiad z bakłażana.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
1051 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 100 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBakłażana pokrój w plastry niczym wachlarz, nie rozkrajając go do końca (patrz zdjęcie). Posól i odstaw. Uszykuj farsz: mięso, posiekaną cebulę, olej, koncentrat i przyprawy dobrze wymieszaj.
  2. Pieczenie bakłażanaBakłażana opłucz i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego, a przestrzenie między plasterkami wypełnij mięsem. Posyp tartym serem i zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Gotowy, upieczony bakłażan z mięsem mielonym można dzielić na porcje i zajadać. Świetnie smakuje podany z sosami na bazie jogurtu (np. sosem czosnkowym). Gotowe danie można posypać natka pietruszki lub posiekaną drobno kolendrą. Razem z bakłażanem faszerowanym mięsem na talerzu można zaserwować pieczone lub gotowane ziemniaki.

Inne wersje bakłażana z mięsem mielonym

Z podstawowym przepisem można eksperymentować. Przede wszystkim jednego małego bakłażana można potraktować jako jedną porcję. Jeśli warzywo jest większe, można je potem dzielić w dowolny sposób.

Sam farsz można doprawić według uznania. Nasz propozycja to sól, cebula, koncentrat pomidorowy i dużo papryki. Można też do tego zestawu dodać czosnek, albo stworzyć własną kompozycję. Inna wersja farszu to mięso, koncentrat, cebula, czosnek, sól i 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich. Do farszu można też wkroić świeże zioła, np. natkę pietruszki, odrobinę mięty albo koperek. Do farszu pasują także dodatki warzywne, np. pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka.

Czytaj też:
Moja rodzina oszalała na punkcie tej kolacji. Nie chcą już żadnych hamburgerów, ani pizzy
Czytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem jest niczym sałatka na ciepło. Wystarczą cztery dodatki

Źródło: smaki.pl