Bakłażan z mięsem mielonym to najczęściej połówki bakłażana wydrążone niczym łódeczki i zapiekane lub duszone z mięsnym farszem. My dziś przychodzimy z zupełnie inną wersją tego dania, która z pewnością zaskoczy efektownym wyglądem. Smakuje świetnie, a bakłażana faszerowanego w tej postaci robi się naprawdę łatwo.
Jak zrobić bakłażana z mięsem mielonym?
Cały patent polega na tym, aby pokroić bakłażan w podłużne plastry, które ułożą się potem niczym wachlarz. Z bakłażana nie odcina się końcówki z ogonkiem: to ona trzyma danie w całości. Farsz to mielone mięso wieprzowe z podstawowymi dodatkami. Jest wyraziste w smaku idealnie zapieka się razem z bakłażanem.
Przepis: Bakłażan z mięsem mielonym
Pomysł na obiad z bakłażana.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1051 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 100 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBakłażana pokrój w plastry niczym wachlarz, nie rozkrajając go do końca (patrz zdjęcie). Posól i odstaw. Uszykuj farsz: mięso, posiekaną cebulę, olej, koncentrat i przyprawy dobrze wymieszaj.
- Pieczenie bakłażanaBakłażana opłucz i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego, a przestrzenie między plasterkami wypełnij mięsem. Posyp tartym serem i zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Gotowy, upieczony bakłażan z mięsem mielonym można dzielić na porcje i zajadać. Świetnie smakuje podany z sosami na bazie jogurtu (np. sosem czosnkowym). Gotowe danie można posypać natka pietruszki lub posiekaną drobno kolendrą. Razem z bakłażanem faszerowanym mięsem na talerzu można zaserwować pieczone lub gotowane ziemniaki.
Inne wersje bakłażana z mięsem mielonym
Z podstawowym przepisem można eksperymentować. Przede wszystkim jednego małego bakłażana można potraktować jako jedną porcję. Jeśli warzywo jest większe, można je potem dzielić w dowolny sposób.
Sam farsz można doprawić według uznania. Nasz propozycja to sól, cebula, koncentrat pomidorowy i dużo papryki. Można też do tego zestawu dodać czosnek, albo stworzyć własną kompozycję. Inna wersja farszu to mięso, koncentrat, cebula, czosnek, sól i 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich. Do farszu można też wkroić świeże zioła, np. natkę pietruszki, odrobinę mięty albo koperek. Do farszu pasują także dodatki warzywne, np. pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka.
Czytaj też:
Moja rodzina oszalała na punkcie tej kolacji. Nie chcą już żadnych hamburgerów, ani pizzyCzytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem jest niczym sałatka na ciepło. Wystarczą cztery dodatki