Obiad bez mięsa nie może powstać poprzez wyeliminowanie tego produktu z tradycyjnych dań. W ten sposób narazisz się nie tylko na zjedzenie mało sycącego posiłku, ale też na niedobory. Jednak już odrobina kreatywności pomoże stworzyć wartościową pozycję do twojego jadłospisu.
Przepis na wegetariańską zapiekankę z bakłażanem znalazłam przypadkiem. Wpadła mi niedawno w ręce gazeta z programem telewizyjnym i na lato proponowano tam kolorowe danie z tym warzywem. Wykonanie wydało mi się proste, więc spróbowałam. Efekty mnie zachwyciły.
Jak zrobić pyszny obiad bez mięsa?
Do wykonania obiadu bez mięsa oprócz bakłażana użyłam ziemniaków, pomidorków cherry oraz papryki. Warzywa zapiekałam z serem. To właśnie dodatek nabiału sprawił, że w daniu znalazła się ilość białka wystarczająca do pojawienia się przyjemnego uczucia sytości po zjedzeniu.
Przyrządzenie zapiekanki z bakłażanem nie zajęło mi dużo czasu, a moja rodzina zjadła ją ze smakiem. Wszyscy uwielbiają mięso i byli zaskoczeni, że tak bardzo im posmakowało. Dla mnie to tylko zachęta, by częściej przyrządzać taki obiad bez mięsa.
Przepis: Zapiekanka z bakłażanem, serem i warzywami
Pyszny i prosty obiad bez mięsa dla całej rodziny przygotowany z sezonowych składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 75 g pomidorków cherry
- 300 g ziemniaków
- 80 g sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- cukier
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPomidorki cherry opłucz. Paprykę umyj. Pokrój ją w paseczki, jednocześnie usuwając pestki. Bakłażana umyj z zewnątrz i pokrój w cienkie plastry. Ziemniaki wyszoruj, potnij na mniejsze plasterki. Podgotuj je w osolonym wrzątku przez 5-7 minut. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Pieczenie dania z bakłażanemWszystkie warzywa posmaruj oliwą z oliwek. Włóż je do naczynia żaroodpornego. Przecier pomidorowy wymieszaj ze słodką papryką i oregano. Dopraw solą i pieprzem oraz cukrem, jeśli sos wyda ci się zbyt kwaśny. Rozcieńcz go wodą, jeśli wyda się zbyt gęsty. Sosem polej warzywa i wstaw do rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie posyp potrawę serem żółtym i podpiekaj jeszcze przez 5-7 minut – ser musi się rozpuścić.
Jak podać zapiekankę z bakłażanem?
Po przyrządzeniu potrawę po prostu ostrożnie przełóż na talerze. Nie potrzeba do niego dodatkowych sosów czy surówek. Jeśli masz ochotę, posyp je świeżą zieleniną dla koloru i efektu świeżości.
Inne warianty obiadu bez mięsa
Zamiast pomidorków cherry w sezonie letnim możesz wykorzystać pyszne polskie pomidory jajo. Są słodkie i mają niewiele soku, więc idealnie się tu sprawdzą. Aby danie z bakłażanem było bardziej kolorowe, możesz użyć papryki żółtej, pomarańczowej lub zielonej. Wszystkie odmiany warzywa mają podobną zawartość witamin i minerałów.
Do zapiekanki z bakłażanem śmiało dodaj cukinię, jeśli masz ją pod ręką. Przyjemnie urozmaici kompozycję i doda jej świeżej nuty. Natomiast żółta cukinie wzbogaci też kolorystykę potrawy.
Czytaj też:
Przepis na te bakłażany dostałam od koleżanki. Robi do nich bezmięsny, pożywny farszCzytaj też:
W sezonie często robię tę tanią zapiekankę. To danie zachwyca wyglądem, jest zdrowe i sycące