Kluski z tym dodatkiem to najlepszy letni obiad, jaki znam. Robię go 10 minut, a znika w 5

Kluski z tym dodatkiem to najlepszy letni obiad, jaki znam. Robię go 10 minut, a znika w 5

Dodano: 
Kluski z jagodami
Kluski z jagodami Źródło: Unsplash
Uwielbiam lekkie obiady, które robi się dosłownie chwilę. Przyjemnie się je przygotowuje i z jeszcze większą przyjemnością zjada. Do takich przysmaków, który pamiętam z dzieciństwa, należą kluski z jagodami.

Lekki, letni obiad na słodko to jest to. Robi się go błyskawicznie, jest pyszny i nikt nie czuje się po nim ociężały. Taki obiad najlepiej smakuje w upalne dni, ale dzieci mogłyby go jeść zawsze. Ja jeszcze z dzieciństwa pamiętam kluski z jagodami, które serwowała moja babcia i mama. Teraz sama robię je czasem rodzinie i wszystkim bardzo smakują.

Jakie kluski najlepiej pasują do owoców?

Z owocami można podać bardzo różne kluski. Doskonale sprawdzą się domowe kluski kładzione, kluski lane czy nawet pierogi leniwe. Ja jednak z braku czasu zwykle sięgam po gotowy makaron. Torebka świderków czy kolanek gotuje się błyskawicznie. A ja w tym czasie zdążam przygotować prosty, owocowy sos.

Jak zrobić kluski z jagodami?

Moje ulubione kluski z jagodami robię z krótko gotowanych owoców. Dzięki temu szybko zamieniają się w pyszny, gęsty sos.

Przepis: Kluski z jagodami

Makaron podany z ciepłym sosem jagodowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. świderki, falbanki
  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Wsyp makaron, zamieszaj i gotuj go według zaleceń producenta, aż będzie półmiękki. Makaron odcedź, pozostaw w cieple.
  2. Przygotowanie sosuW czasie, gdy makaron się gotuje, jagody przebierz, opłucz, osącz. Wsyp do rondelka, dodaj cukier, zagotuj je. Gotuj 1-2 minuty, aż owoce zaczną się lekko rozpadać.
  3. Serwowanie makaronuMakaron rozłóż do głębokich talerzy lub miseczek. Polej sosem jagodowym, na każdej porcji połóż łyżkę śmietany. W razie potrzeby potrawę możesz dosłodzić.

Wskazówka: Jeśli chcesz możesz też zmiksować surowe jagody z cukrem i polać nimi dobrze ciepły makaron. Danie również będzie smakowało wspaniale.

Jakie owoce można podać z kluskami?

Do podania z kluskami najlepiej nadają się owoce jagodowe. Są aromatyczne, miękkie i szybko się rozgotowują. Oprócz czarnych jagód warto też sięgnąć po: truskawki, maliny, borówkę amerykańską czy poziomki. Dobrze będą także smakować kluski podane z przygotowanymi w ten sposób wiśniami, morelami albo śliwkami. Większe owoce trzeba tylko przed gotowaniem pokroić na nieduże kawałki, by szybko się rozgotowały.

Czytaj też:
Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimno
Czytaj też:
Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc