Lekki, letni obiad na słodko to jest to. Robi się go błyskawicznie, jest pyszny i nikt nie czuje się po nim ociężały. Taki obiad najlepiej smakuje w upalne dni, ale dzieci mogłyby go jeść zawsze. Ja jeszcze z dzieciństwa pamiętam kluski z jagodami, które serwowała moja babcia i mama. Teraz sama robię je czasem rodzinie i wszystkim bardzo smakują.
Jakie kluski najlepiej pasują do owoców?
Z owocami można podać bardzo różne kluski. Doskonale sprawdzą się domowe kluski kładzione, kluski lane czy nawet pierogi leniwe. Ja jednak z braku czasu zwykle sięgam po gotowy makaron. Torebka świderków czy kolanek gotuje się błyskawicznie. A ja w tym czasie zdążam przygotować prosty, owocowy sos.
Jak zrobić kluski z jagodami?
Moje ulubione kluski z jagodami robię z krótko gotowanych owoców. Dzięki temu szybko zamieniają się w pyszny, gęsty sos.
Przepis: Kluski z jagodami
Makaron podany z ciepłym sosem jagodowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. świderki, falbanki
- 2 szklanki świeżych jagód
- 3-4 łyżki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Wsyp makaron, zamieszaj i gotuj go według zaleceń producenta, aż będzie półmiękki. Makaron odcedź, pozostaw w cieple.
- Przygotowanie sosuW czasie, gdy makaron się gotuje, jagody przebierz, opłucz, osącz. Wsyp do rondelka, dodaj cukier, zagotuj je. Gotuj 1-2 minuty, aż owoce zaczną się lekko rozpadać.
- Serwowanie makaronuMakaron rozłóż do głębokich talerzy lub miseczek. Polej sosem jagodowym, na każdej porcji połóż łyżkę śmietany. W razie potrzeby potrawę możesz dosłodzić.
Wskazówka: Jeśli chcesz możesz też zmiksować surowe jagody z cukrem i polać nimi dobrze ciepły makaron. Danie również będzie smakowało wspaniale.
Jakie owoce można podać z kluskami?
Do podania z kluskami najlepiej nadają się owoce jagodowe. Są aromatyczne, miękkie i szybko się rozgotowują. Oprócz czarnych jagód warto też sięgnąć po: truskawki, maliny, borówkę amerykańską czy poziomki. Dobrze będą także smakować kluski podane z przygotowanymi w ten sposób wiśniami, morelami albo śliwkami. Większe owoce trzeba tylko przed gotowaniem pokroić na nieduże kawałki, by szybko się rozgotowały.
Czytaj też:
Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimnoCzytaj też:
Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc