Trzeba mieć odwagę, aby sięgnąć po to delikatne mięso. Ugotuj je z warzywami, a wszyscy będą się zajadać

Trzeba mieć odwagę, aby sięgnąć po to delikatne mięso. Ugotuj je z warzywami, a wszyscy będą się zajadać

Dodano: 
Ozór wołowy z warzywami
Ozór wołowy z warzywami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Ozór wołowy to niezbyt popularne mięso (ozór jest zaliczany do podrobów) i wiele osób nie wyobraża sobie, aby po niego sięgnąć. Warto jednak spróbować: to mięso wyjątkowo delikatne i smaczne.

Ozór wołowy gotowany to mięso bardzo miękkie i delikatne. Klasyczna wersja to ozór w sosie chrzanowym, ale można go też podawać na inne sposoby: my dziś proponujemy ozór wołowy z warzywami. To bardzo sycące danie i jesteśmy pewni, że w tej wersji ozór posmakuje każdemu. Danie nie jest trudne do zrobienia, ale gotowanie ozora wymaga sporo cierpliwości.

Gdzie kupić ozór wołowy?

Ozora wołowego nie kupisz w każdym sklepie mięsnym. Można go dostać w dużych marketach (także w wersji mrożonej), a najczęściej na dobrych bazarach (tu jednak ważne, aby mieć sprawdzonego i pewnego dostawcę). W przypadku zakupów na bazarku czy ryneczku warto poprosić, aby ozór był już oczyszczony ze ślinianek (marketowe ozory ich nie mają).

Jak zrobić ozór wołowy z warzywami?

Ozór wołowy najlepiej gotować z zestawem dokładnie takim, jak do rosołu. Ozór, aby był miękki, powinien gotować się ok. 2 godzin, czasem nawet nieco dłużej. Z ozora trzeba koniecznie ściągnąć skórę. Są na to różne sposoby. My podajemy naszym zdaniem najprostszy, ale można też zrobić to inaczej: pół godziny przed końcem gotowania należy wyjąć ozór i schłodzić w lodowatej wodzie. Zdjąć skórkę i gotować sam ozór dalej.

Nasze warzywa dusimy w bulionie z gotowania ozora. To sprawia, że sos będzie zawiesisty i esencjonalny. Jeśli chcesz mieć bardziej pikantne danie, możesz do rondelka z warzywami i ozorem dorzucić drobno pokrojoną ostrą papryczkę.

Przepis: Ozór wołowy z warzywami

Sycące danie z dodatkiem delikatnego mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
2

Składniki

do gotowania ozora:

  • 1 ozór wołowy
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Na sos i warzywa:

  • 500 ml bulionu z gotowania ozora
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ozora wołowegoOzór wołowy wyczyść i gotuj we wrzątku ok. 10-15 minut. Wszystkie warzywa pokrój i podsmaż na oliwie. Ozór przełóż do większego garnka, zalej zimną wodą, dodaj przesmażone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj wszystko ok. 2 godzin. Pod koniec dopraw solą i pieprzem, wyłącz gaz i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij zimny ozór wołowy i ściągnij z niego skórę.
  2. Robienie sosu warzywnegoZiemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej wywar z gotowania ozora, wrzuć ziemniaki, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona na kawałki marchewkę i pokrojony w plastry ozór. Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub delikatnie podlej wszystko wodą. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj groszek i posyp wszystko natką pietruszki.

O czym pamiętać gotując ozór wołowy?

Gotowanie ozora może się wydawać czynnością skomplikowaną, ze względu na długi czas, konieczność wcześniejszego parzenia i potem obierania ze skóry. Tak naprawdę nie są to trudne czynności, a jeśli lubisz poznawać nowe smaki, to naprawdę warto.

Przyrządzając ozór, trzeba pamiętać o tym, aby najpierw dobrze go umyć (można użyć szczoteczki). Samo ściąganie skóry nie powinno być trudne, niezależnie od tego, w jaki sposób to zrobisz. Skórę najlepiej wcześniej delikatnie naciąć. Sama skóra jest twarda i nie nadaje się do jedzenia.

Czytaj też:
Niektórzy jeszcze nigdy nie jedli tego mięsa, a jest zdrowsze nawet od drobiowego
Czytaj też:
Zapomniana alternatywa dla kotleta mielonego. Przepis na kotlet pożarski dostałem od znajomych

Źródło: smaki.pl