Zapiekankę makaronową można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio zrobiłam ją z tuńczykiem w oleju i zielonym groszkiem. Połączenie ugotowanych klusek z rybą i zielonym strączkiem było nad wyraz smaczne. Produkty z puszki owiane są złą sławą, ale znacznie ułatwiają gotowanie i czasem warto z nich skorzystać. Dlatego daję sobie przestrzeń, by sporadycznie pojawiały się w mojej diecie. W tak smacznej odsłonie jak tak szybka zapiekanka, zdecydowanie warto się skusić. Zaletami tego przepisu są też proste wykonanie i znakomity efekt – kilka porcji sycącego jedzenia, którym nakarmicie całą rodzinę.
Jak przygotować zapiekankę z makaronu i tuńczyka?
W pomyśle na tę zapiekankę makaronową ugotowanemu produktowi towarzyszy nie tylko smaczna i cenna ryba, ale też dobrze doprawiony, kremowy sos z udziałem jajek, który świetnie spaja całość. Dla koloru i zwiększenia ilości białka wrzucam do niej jeszcze mrożony groszek. Z tuńczykiem stanowi on zgrany duet. Całość przykrywa smakowita pierzynka z sera żółtego. Istne niebo w gębie.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Szybki obiad z jednego naczynia, idealny dla dużej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 300 g suchego makaronu penne
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- 1 duża cebula
- 125 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 150 g sera żółtego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Mrożony groszek przelej wrzątkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Tuńczyka wyjmij z puszku, usuwając nadmiar oleju. Ser żółty zetrzyj na tarce o większych oczkach, a jajka wbij do miski.
- Przygotowanie zapiekankiW posmarowanym łyżką oleju rzepakowego naczyniu żaroodpornym umieść makaron, cebulę z patelni, tuńczyka z puszki oraz zblanszowany groszek. Jajka połącz ze śmietanką. Dopraw masę solą oraz pieprzem, a następnie wsyp do niej ¾ porcji sera. Wymieszaj z zawartością formy, w której będziesz przyrządzać zapiekankę. Resztą posyp wierzch dania. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Jak podawać zapiekankę makaronową z tuńczykiem?
Danie po wyjęciu z pieca jest już gotowe do spożycia. Warto zjeść je od razu, bo niezbyt dobrze znosi odgrzewanie. Jeśli chcecie, by posiłek sycił na dłużej i stał się nieco zdrowszy, podajcie jeszcze prostą surówkę. Do ryb świetnie sprawdzą się kompozycje na bazie kapusty kiszonej.
Jak urozmaicić zapiekankę makaronową z tuńczykiem?
Zamiast groszku możecie skorzystać z mniej typowych dodatków do ryby. Świetnym wyborem będą czarne oliwki. Warto wtedy dorzucić jeszcze do sosu posiekaną papryczkę chili, by przyjemnie zaostrzyć potrawę i nadać jej charakteru. Nie będzie złą opcją wzbogacenie potrawy o kukurydzę z puszki. Słodki produkt znany jest nam głównie z przepisów na sałatki czy pasty kanapkowe z tuńczykiem, lecz w zapiekance makaronowej też się odnajdzie.
Czytaj też:
Makaron z dodatkami zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam pyszny obiadCzytaj też:
Przemień bakłażany w pyszną zapiekankę. Takiej musaki jeszcze nie jadłeś, ale zwróć uwagę na jeden szczegół