To pyszne danie jednogarnkowe robię z ryżu i trzech prostych składników. Mam patent, by ryż się nie sklejał

To pyszne danie jednogarnkowe robię z ryżu i trzech prostych składników. Mam patent, by ryż się nie sklejał

Dodano: 
Pilaw
Pilaw Źródło:Shutterstock / Sea Wave
Dania jednogarnkowe oszczędzają sporo czasu. Mają też inną zaletę – można zrobić je na dwa, trzy dni i podawać na obiad lub kolację. Z ryżu i różnych dodatków robię nie tylko tradycyjne risotto, ale także przepyszny pilaw z sypkim ryżem. Poznaj prosty przepis.

Pilaw (również pilaf, plof, pilav) zaczął cieszyć się dużą popularnością w Polsce już w latach 70., w których kwitła turystyka handlowa. Pamiętam, jak moi rodzice przywozili z krajów Bliskiego Wschodu, m.in. z Turcji, jeansy, aromatyczne przyprawy i przepisy na potrawy, które zachwycały orientalnym smakiem. Wśród nich był przepis na pilaw. Danie to zawiera gotowany w nietypowy sposób ryż (opcjonalnie kaszę bulgur) i jest serwowane z różnymi dodatkami. Można znaleźć mnóstwo przepisów na pilaf, które różnią się m.in. rodzajem mięsa i warzyw, nadających bogaty smak i aromat przypraw oraz kraju, w którym jest przygotowywany. Ja do zrobienia pilawu oprócz ryżu potrzebuję bulionu, warzyw i piersi kurczaka.

Jaki ryż do pilawu?

Sekretem wyjątkowej konsystencji pilawu jest dobór odpowiedniego ryżu. Najlepszy do pilafu są ryż basmati oraz ryż jaśminowy. Możesz również przygotować pilaw z ryżu brązowego, który ma wyższe wartości odżywcze, bo zawiera m.in. sporo błonnika pokarmowego. Warto wiedzieć, że słowo „pilaw” oznacza zarówno potrawę jednogarnkową na bazie ryżu, jak i sposób gotowania ryżu, który możesz przygotować bez mięsnych i warzywnych dodatków oraz podać np. do gulaszu.

Jak zrobić pyszny pilaw (pilaf)?

Pilaw wymaga nieco uwagi, ale nie jest potrawą, którą przygotują jedynie mistrzowie kuchni. Mając gotowe składniki dania, wystarczy poświęcić nieco czasu na smażenie oraz gotowanie, a następnie połączyć ryż z dodatkami i cieszyć się smakiem potrawy.

Bardzo ważne podczas przygotowania pilafu są 4 kroki:

  • przygotowanie ryżu przed gotowaniem,
  • podsmażenie ryżu i innych składników,
  • gotowanie ryżu w otwartym garnku z odpowiednią ilością bulionu lub wody,
  • parowanie pod przykryciem – tradycyjnie garnek z pilawem jest najpierw przykrywany warstwą materiału, a następnie pokrywką, dzięki czemu skraplająca się na niej para wodna nie trafia z powrotem do garnka.

Zestaw dodatków i przypraw możesz dowolnie modyfikować, zastępując kurczaka jagnięciną lub wieprzowiną oraz pomijając rodzynki i dodając paprykę, cebulę, seler naciowy, pieczarki. Tradycyjny pilaf jest potrawą pikantną, w której wyraźnie wyczuwalne są orientalne przyprawy m.in. kurkuma, kolendra, kmin rzymski oraz berberys. Możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do pilafu.

Ja robię pilaf z 50 g suchego ryżu na osobę oraz używam bulionu warzywnego w proporcji 2:1 (2 porcje płynu na 1 porcję ryżu). Z poniższego przepisu przygotujesz 4 duże porcje potrawy.

Przepis: Pilaw z  piersią kurczaka

To pyszne i sycące danie jednogarnkowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 szklanki suchego ryżu basmati
  • 4 i 1/2 szklanki bulionu
  • 3 niewielkie filety z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki młotkowanej lub mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Płukanie/ moczenie ryżuSuchy ryż wypłucz 5-6 razy ciepłą wodą. Jeżeli masz więcej wolnego czasu, to zalej ryż ciepłą wodą, odstaw na 15 minut, a następnie odcedź, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc. Po moczeniu ryż ponownie wypłucz ciepłą wodą na sitku i pozostaw na chwilę, żeby odciekł i przesechł.
  2. Przygotowanie mięsa i innych dodatkówFilet z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone mięso pokrój w dużą kostkę lub paski i oprósz solą oraz pieprzem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w półplasterki, większą kostkę bądź niezbyt cienkie słupki. Bulion warzywny lub drobiowy podgrzej.
  3. Smażenie dodatkówNa patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia. Dodaj kawałki kurczaka i podsmaż mięso na średnim ogniu. Gdy mięso zacznie się rumienić, dodaj czosnek i marchewkę. Smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodaj paprykę, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę, cynamon, rodzynki i pół szklanki bulionu, zmniejsz moc palnika i duś, pod przykryciem, do miękkości składników.
  4. Smażenie ryżuNa patelni z grubym dnem lub w garnku rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła/ oleju do smażenia. Wsyp ryż i smaż, ciągle mieszając, aż stanie się szklisty i przestanie lepić się do łyżki. Do zeszklonego ryżu dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
  5. Gotowanie i parowanie ryżuNa patelnię lub do garnka z podsmażonym ryżem dodaj 2 szklanki bulionu. Wymieszaj, zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i dolewając pozostały bulion (2 szklanki). Czas gotowania to około 15 minut – ryż powinien zmięknąć, ale nie może być całkiem ugotowany. Naczynie z ugotowanym al dente ryżem zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i odstaw na 10-15 minut. Ryż powinien wchłonąć resztę płynu i zyskać wyjątkową sypkość.
  6. Łączenie składnikówPrzełóż odparowany ryż do podgrzanych dodatków lub na odwrót (jak Tobie wygodniej), dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj. Możesz przykryć potrawę pokrywką i odstawić na kilka minut.

Jak podawać pilaw?

Pilaf możesz podawać na ciepło oraz na zimno. Danie serwowane na zimno to idealny zamiennik tradycyjnych sałatek oraz pożywny lunch, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Przed podaniem możesz udekorować potrawę natką pietruszki lub kolendry.

Czytaj też:
Ryż z patelni podaję z pieczonymi pałkami z kurczaka. Danie doskonale wygląda i smakuje
Czytaj też:
Tę zapiekankę z mielonym mięsem robię z prostych składników. Szybki obiad, który zawsze wychodzi