Ryż z patelni podaję z pieczonymi pałkami z kurczaka. Danie doskonale wygląda i smakuje

Ryż z patelni podaję z pieczonymi pałkami z kurczaka. Danie doskonale wygląda i smakuje

Dodano: 
Pałki kurczaka z ryżem
Pałki kurczaka z ryżem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Pałki kurczaka lubią dorośli i dzieci. Można je przyrządzić i podać na wiele sposobów, jednak dziś proponujemy jeden z łatwiejszych. Upieczone mięso zaserwujemy bowiem na pełnym smaku ryżu z patelni.

Pałki to jedna z bardziej lubianych części kurczaka. Wyglądają bardzo apetycznie i są niezwykle smaczne. Można je gotować, dusić, grillować lub upiec w piekarniku. Dziś przyrządzimy na obiad tę ostatnią wersję. W czasie, gdy mięso będzie się piekło, przygotujemy do niego pyszny dodatek z patelni.

W czym zamarynować pałki kurczaka?

Pałki kurczaka, tak jak każde mięso, lubią być dobrze przyprawione. Dlatego warto umieścić je wcześniej w marynacie, która nie tylko podniesie smak mięsa, ale też sprawi, że będzie soczyste i szybciej się upiecze. Mięso w marynacie powinno poleżeć co najmniej godzinę, ale można je też trzymać w lodówce nawet dobę.

A jaką marynatę wybrać do pałek kurczaka? Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i tego, jak chcecie przyrządzić ryż. Pamiętajcie, by kurczaka oprószyć najpierw solą i pieprzem, a potem umieścić w marynacie. Oto kilka marynat idealnych do kurczaka:

  • Marynata cytrynowo-ziołowa. Zrobicie ją z soku z cytryny, czosnku, oleju i posiekanych ziół, np. tymianku, oregano.
  • Marynata curry. Warto ją przygotować na bazie jogurtu naturalnego, do którego wystarczy dodać trochę przyprawy curry, imbiru, czosnku, miodu i soku z cytryny albo limonki.
  • Marynata musztardowo-miodowa. Musztardę wymieszajcie z miodem, olejem, przeciśniętym czosnkiem i odrobiną chilli.
  • Marynata BBQ. Do jej przygotowania użyjcie sosu BBQ, sosu sojowego, musztardy, miodu, czosnku i ostrej papryki.

Jak zrobić pałki kurczaka z ryżem z patelni?

Co prawda ryż z pałkami kurczaka całkowicie da się przygotować na patelni. Jednak wymaga to przestrzegania kolejności dodawania i czasu gotowania, tak by wszystkie składniki miały odpowiednią miękkość i smak. O wiele łatwiej jest więc przygotować części dania oddzielnie, a potem podać je razem na patelni.

Przepis: Pałki kurczaka z ryżem

Pieczone pałki kurczaka podane z aromatycznym ryżem z patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
590 w każdej porcji

Składniki

Na pieczone pałki:

  • 8 pałek kurczaka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Na ryż z patelni:

  • 200 g ryżu białego długiego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie i pieczenie mięsaPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, umieść w niej pałki, wymieszaj, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso ociepl do temperatury pokojowej. Piecz je ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie ryżu z patelniCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku i drobno pokrojoną paprykę, chwilę przesmaż. Na patelnię wsyp ryż, wymieszaj i smaż go 3 minuty, często mieszając. Podlej go częścią gorącego bulionu i smaż, aż wchłonie płyn. Jeszcze 3-4 razy dolewaj płyn porcjami i pozwól by ryż go wchłonął (w razie potrzeby możesz zwiększyć nieco ilość bulionu). Gdy ryż będzie już prawie miękki dodaj do niego groszek i przyprawy. Trzymaj na małym ogniu, aż groszek będzie miękki.
  3. Podawanie daniaPałki kurczaka wyłóż na znajdujący się na patelni ryż. Danie możesz też skropić sosem spod pieczonego mięsa i posypać posiekaną natką pietruszki. Potrawę podaj na stół na patelni.

Wskazówka: Do przygotowania tej potrawy możesz też wykorzystać ugotowany ryż. Trzeba go tylko podsmażyć i podgrzać z dodatkami.

Co warto dodać do ryżu z patelni?

Ryż z patelni można przygotować z różnymi dodatkami. Możecie go dodać do pieczarek podsmażonych z cebulą albo do cukinii podduszonej z papryką i cebulą. Dobrymi dodatkami do ryżu będą też: marchewka, kukurydza, brokuł, fasolka szparagowa, pomidory. Istotne są też przyprawy. W zależności od pożądanego smaku, możecie go doprawić: curry, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą, ziołami, cynamonem, kuminem.

Czytaj też:
Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem. To mój prosty przepis na obiad dla całej rodziny
Czytaj też:
Kurczaka na butelce lubię zaserwować na niedzielny obiad. Wychodzi soczysty i chrupiący

Źródło: smaki.pl