Taką zupę podają Włosi na weselach. Smakuje lepiej niż rosół na polskich przyjęciach

Taką zupę podają Włosi na weselach. Smakuje lepiej niż rosół na polskich przyjęciach

Dodano: 
Włoska zupa weselna
Włoska zupa weselna Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Włoska zupa weselna to aromatyczny rosół podany z klopsikami, makaronem i szpinakiem. Smakuje obłędnie i wystarcza za całe danie.

Zrobienie tej zupy wymaga nieco zachodu, ale uwierz, po stokroć warto! Mięsne klopsiki, aromatyczny rosół, sycący makaron, lekki szpinak i oczywiście parmezan – to wszystko sprawia, że zupa jest tak wyjątkowa i sycąca. Włosi mówią o niej „minestra maritata”, czyli zupa małżeńska. Różne składniki łączą się w niej w idealną całość, dokładnie tak, jak w małżeństwie.

Jak zrobić włoską zupę weselną?

Podstawą włoskiej zupy weselnej jest aromatyczny i esencjonalny rosół drobiowo-wołowy. W przepisie podajemy dodatek 2 litrów takiego bulionu – jeśli nie masz takiego, na ugotowanie samego wywaru należy dodać kilka godzin. Wówczas ugotuj rosół na mięsie drobiowym i wołowinie z dodatkiem włoszczyzny. Jak każdy tego typu bulion, powinien się gotować wolno i długo. Zawsze wówczas warto ugotować więcej rosołu i zamrozić porcje, aby mieć zawsze taki bulion w zapasie.

Klopsiki do zupy można zrobić z różnych mięs, my podajemy przepis na kulki mięsne drobiowo-wieprzowe. Można je zrobić również z mięsa wołowego. Klopsiki można gotować w zupie, jednak są o niebo lepsze upieczone. Wówczas też sama zupa jest bardziej aromatyczna.

Do włoskiej zupy weselnej dodaje się również makaron. Nie muszą to być nitki, może to być dowolny, drobny makaron (np. gwiazdki albo małe muszelki).

Przepis: Włoska zupa weselna

Sycąca zupa z klopsikami i szpinakiem.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8

Składniki

na klopsiki:

  • 250 g mielonego z indyka
  • 250 g mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 listki szałwii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

na zupę:

  • 2 litry bulionu drobiowo-wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 250 g szpinaku (baby)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka makaronu (nitka cięta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie klopsikówSzczypiorek i szałwię drobno posiekaj i wymieszaj z jajkiem. Dodaj mięso, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, w razie potrzeby dodaj do mięsa odrobinę oliwy. Natłuść ręce oliwą i formuj z mięsa niewielkie kulki. Układaj kulki na kratce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut.
  2. Robienie zupyWarzywa pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć wszystko na rozgrzaną oliwę i smaż kilka minut. Zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj makaron i ugotuj do miękkości. Na koniec wrzuć do zupy klopsiki oraz liście szpinaku i gotuj dosłownie kilka minut. Dopraw do smaku. Zupę podawaj posypaną odrobiną parmezanu i posiekaną natką pietruszki.

Klopsiki na zapas do włoskiej zupy

Robienie małych klopsików jest najbardziej pracochłonnym elementem całego przepisu. Dlatego warto zrobić ich więcej i zamrozić część na kolejny raz (jeśli masz w zamrażarce bulion i klopsiki zupę zrobisz w mniej niż pół godziny). Najlepiej mrozić upieczone klopsiki. Wówczas zamrożone klopsiki wrzuca się do zupy i gotuje, aż się rozmrożą. Takie klopsiki można dodawać nie tylko do zup. Można zrobić z ich dodatkiem również pyszne sosy do makaronów.

Czytaj też:
Tak pysznej golonki, jak na weselu u bratanicy jeszcze nie jadłam. Poznaj przepis, że palce lizać
Czytaj też:
Moje spaghetti bolognese smakuje, jak z włoskiej restauracji. Dzieci ciągle o nie proszą