To najlepszy mięsny dodatek do klusek śląskich. Ten obiad mogę jeść przez cały rok

To najlepszy mięsny dodatek do klusek śląskich. Ten obiad mogę jeść przez cały rok

Dodano: 
Rolady wołowe
Rolady wołowe Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Jeśli lubicie tradycyjne obiady, możecie skusić się na małą odmianę od schabowego, mielonego i piersi kurczaka. Dziś proponujemy klasykę śląskiej kuchni, czyli rolady wołowe z pysznym farszem.

Jest ciepło, co nie oznacza, że nagle wszyscy tracą apetyt i chrupią tylko warzywa. Pożywny obiad warto zawsze zjeść, bo dostarczy cennych składników. A gdy przy okazji jest smaczny, to trudno mu się oprzeć, niezależnie od temperatury za oknem. I takie są właśnie rolady wołowe, które serwuje się zwykle z kluskami śląskimi i z czerwoną kapustą. Ten obiad smakuje o każdej porze roku.

Z czego składa się tradycyjny, śląski obiad?

Najbardziej znany śląski obiad składa się z trzech składników: rolady wołowej, klusek śląskich i modrej kapusty. Rolady wołowe zwane inaczej zrazami to roladki z wołowiny, nadziewane i duszone w sosie. Najlepiej smakują podane właśnie z kluskami śląskimi, które robi się z gotowanych ziemniaków. Smacznym dopełnieniem całości jest czerwona kapusta, którą gotuje się, a potem doprawia kilkoma składnikami. Całość tak dobrze ze sobą harmonizuje, że lepiej nie kusić się na zmianę tego składu.

Jak zrobić śląskie rolady?

Śląskie rolady robi się zwykle z wołowiny, choć niektórzy sięgają także po wieprzowinę. Najlepiej do tego celu nadaje się mięso z udźca, które ma jednolitą strukturę i można z niego otrzymać spore płaty.

Przepis: Śląskie rolady wołowe

Duszone roladki wołowe nadziewane boczkiem, kiełbasą, kiszonym ogórkiem i cebulą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g wołowiny z udźca
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 100 g cienkiej kiełbasy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 8 łyżeczek ostrej musztardy
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówWołowinę opłucz, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz pieprzem. Kiełbasę i ogórki pokrój wzdłuż w długie plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki.
  2. Formowanie roladKażdy płat mięsa posmaruj musztardą. Na jednym jego brzegu ułóż plaster boczku, kiełbasy i 2 plasterki ogórka. Całość posyp cebulą, zwiń dość ścisłe rolady. Obwiąż je białą, bawełnianą nicią.
  3. Obsmażanie i duszenie roladRolady oprósz mąką, obsmaż na oleju. Przełóż je do garnka, podlej gorącym bulionem. Zagotuj, duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Łyżkę mąki rozprowadź z niewielką ilością zimnej wody i ze śmietaną, wlej do sosu, wymieszaj, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Inna wersja nadzienia do śląskich rolad

Rolady wołowe tradycyjnie nadziewa się wędzonym boczkiem, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i cebulą. Jednak zamiast kroić je w paski, można je też przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać. Przed nałożeniem tego farszu mięso zawsze należy posmarować od wewnętrznej strony musztardą. Dzięki temu duszone rolady będą pełne smaku.

Czytaj też:
Koleżanka poczęstowała mnie wołowiną zapiekaną pod ciastem. To danie było eleganckie i pyszne
Czytaj też:
Przepis na gulasz wołowy z idealnie miękkim mięsem. Sos wychodzi aromatyczny i gęsty bez dodawania mąki

Źródło: smaki.pl