Ryż to doskonały dodatek do drugiego dania z mięsem, rybą lub warzywami w roli głównej, aromatycznego risotto, zup oraz składnik słodkich dań na obiad lub podwieczorek (np. ryż z jabłkami, ryż z truskawkami). W polskich sklepach dostępny jest ryż sypki oraz ryż w „nowoczesnej” wersji, czyli ryż w woreczkach (np. ryż biały długoziarnisty, paraboliczny, basmati, jaśminowy czy brązowy).
Choć z pozoru wydaje się, że wybór ryżu w woreczkach jest opłacalną opcją, która pozwoli przyspieszyć czas gotowania potrawy, to ryż opakowany w foliowy woreczek jest droższy niż ryż w formie sypkiej oraz trudniej go ugotować – w czasie gotowania ryżu w torebkach nie możemy sprawdzić, czy jest gotowy i musimy polegać na zaleceniach producenta, które znajdują się na opakowaniu.
Przygotowanie ryżu w torebce krok po kroku
Aby ugotować ryż w torebkach, w pierwszej kolejności trzeba zagotować odpowiednią ilość wody – na 1 woreczek ryżu wystarczy litr wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gdy woda zacznie wrzeć, wystarczy zanurzyć woreczek w wodzie i odczekać około 10-15 minut w przypadku ryżu białego. Uwaga: czas gotowania ryżu w woreczku podany jest na jego opakowaniu i zależy od typu. Ciemne odmiany ryżu gotuje się 30-40 minut,
Niestety, foliowy woreczek utrudnia ugotowanie ryżu na sypko. Zwykle ryż w torebkach po ugotowaniu jest zbity i niezbyt smaczny. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyną problemu jest m.in. brak możliwości dokładnego przepłukania ryżu w zimnej wodzie przed jego gotowaniem. Jeżeli chcemy ugotować ryż na sypko, to przed włożeniem do wrzątku, powinniśmy go przepłukać pod bieżącą wodą. Przepłukany ryż nie skleja się, bo jest pozbawiony nadmiaru skrobi. Nie płuczemy jedynie ryżu do gotowania risotto (arborio lub carnaroli).
Ryż w torebce to produkt, który budzi wiele kontrowersji m.in. z powodu ryzyka, które związane jest z przenikaniem do produktu szkodliwych związków z plastikowych woreczków. Co więcej, ryż gotowany w woreczkach ma mniejsze wartości odżywcze, bo m.in. cenne witaminy przenikają do wody, a następnie są wraz z nią wylewane.
Dlaczego lepiej wybrać ryż w formie sypkiej a nie w woreczku?
Sypki ryż nie tylko możemy przepłukać przed gotowaniem, jeżeli np. chcemy dodać go do zupy lub drugiego dania, ale także ugotować w sposób, który pozwoli zachować cenne składniki odżywcze. Sekretem gotowania ryżu są odpowiednie proporcje ryżu i wody (na jedną szklankę ryżu trzeba dodać 2 szklanki wody) oraz sposób gotowania – najlepszy ryż to ryż przygotowywany poprzez stopniowe dodawanie płynu – ryż powinien wchłonąć całą wodę. Gotując ryż na mleku, powinniśmy postępować w taki sam sposób – gotować go do momentu, aż ryż wchłonie całe mleko, stopniowo dodając płyn i mieszając, aby ryż się nie przypalił.
Podczas gotowania ryżu sypkiego możemy sprawdzać stopień jego twardości, co zapobiega przegotowaniu i niedogotowaniu ziaren. To również przewaga tego produktu nad ryżem w torebkach.
Czytaj też:
Jak przygotować idealne risotto? Potrzebujesz tylko kilku składników