Chili con carne to prosta potrawa jednogarnkowa, którą zastąpisz dwudaniowy obiad. Możesz śmiało przygotować większą porcję tego meksykańskiego dania i odgrzać je na drugi dzień.
Sekretem pysznego chili con carne jest idealne połączenie mielonego mięsa, czerwonej lub czarnej fasoli, pomidorów, kukurydzy, czosnku, cebuli i przypraw. W moim przepisie stosuję mięso wołowe, które mielę w maszynce, korzystając ze średniego sitka. Wołowinę możesz zastąpić mięsem wieprzowym (np. szynką, łopatką, karkówką), mięsem mieszanym (np. wieprzowo-wołowym) lub mięsem drobiowym (np. z udźca z indyka). Przygotowując chili con carne zwykle dodaję do niego fasolę czerwoną z puszki, ale możesz również użyć wcześniej ugotowanej suchej fasoli.
Do przygotowania chili con carne użyj głębokiej patelni z grubym dnem lub niskiego rondla. Puszkę pomidorów bez skórki, których używa w swoim przepisie, możesz zastąpić pomidora krojonymi w puszcze lub passatą pomidorową (250 ml).
Przepis: Chili con carne
Na chili con carne można znaleźć wiele różnych przepisów. Ja do przygotowania tej potrawy najczęściej używam mięsa mielonego wołowego. Dodaję też 1/2 łyżeczki naturalnego kakao. Nadaje ono potrawie ciemny kolor i doskonale komponuje się ze smakiem ostrego chili.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 600 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fasolę i kukurydzę w puszce odsącz z zalewy. Jeśli zamiast chili w płatkach wykorzystujesz świeżą papryczkę chili, to pokrój ją w drobną kostkę.
- SmażenieRozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso mielone. Dokładnie wymieszaj i rozdrobnij większe grudki mięsa. Smaż 5-10 minut na średnim ogniu do momentu, aż mięso się zrumieni. Jeżeli mięso podeszło płynem, zwiększ moc palnika i odparuj płyn, ciągle mieszając.
- DuszeniePodsmażone mięso dopraw przyprawami i dodaj pomidory. Duś na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Dodaj fasolę i kukurydzę, a następnie wymieszaj. Duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut.
Z czym podawać chili con carne?
Gotowe chili con carne podawaj skropione sokiem z cytryny lub limonki oraz posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Chili con carne doskonale smakuje z chipsami z tortilli (czyli domowymi nachosami). Danie to możesz również podawać np. z makaronem, kaszą lub ryżem oraz zawinąć w placki tortilli lub stosować jako nadzienie do tacos.
Czytaj też:
Podduszam mięso i dodaję suchy makaron. Lasagne z patelni to pomysł na pyszny, szybki obiadCzytaj też:
Ta zupa meksykańska to idealna propozycja na chłodne dni – jest bardzo sycąca i przyjemnie rozgrzewa