Czy mała czarna może pomóc ograniczyć słodycze? Jak najbardziej, a sekretem jest jeden dobrze wszystkim znany dodatek: wanilia. Kawa z wanilią jest łatwa do przygotowania, ma niesamowity smak i pięknie pachnie.
Jakie właściwości ma wanilia?
Wanilia to jedna z najbardziej cenionych przypraw. Jest znana nie tylko z wyjątkowego aromatu, ale też z właściwości, które mogą wpływać nie tylko na samopoczucie, ale i zwyczaje żywieniowe. Jak to możliwe? Aromat wanilii działa kojąco na układ nerwowy, pomaga się odprężyć i zredukować stres, co samo w sobie może zmniejszać chęć sięgania po słodkie przekąski jako formę poprawy nastroju. Niektóre badania wskazują, że intensywny zapach wanilii potrafi oszukać zmysły – daje wrażenie kontaktu ze słodyczą, choć realnie nie dostarcza cukru. Dzięki temu część osób zauważa, że wanilia hamuje ochotę na słodycze i pomaga w ograniczaniu podjadania. Nie bez powodu wanilię stosuje się w deserach czy napojach bez cukru. Kawa z wanilią to też – można powiedzieć – forma aromaterapii.
Głównym składnikiem wanilii jest wanilina, czyli związek odpowiadający za charakterystyczny zapach i smak. Oprócz tego w strąkach obecne są przeciwutleniacze, kwasy organiczne i inne substancje o łagodnym działaniu prozdrowotnym. Od wieków wanilia była używana nie tylko w kuchni, ale również w tradycyjnych metodach łagodzenia napięcia czy wspierania trawienia.
Jak zrobić kawę z wanilią?
Kawę z wanilią można przyrządzić na kilka sposobów. Najprościej użyć dobrej jakości ekstraktu z wanilii. Wystarczy kilka kropelek dodanych do gotowej, gorącej kawy, aby zyskała waniliowy smak i aromat. Nie chodzi tu jednak o słodzone syropy waniliowe i o tym warto pamiętać. Czyste ekstrakty z wanilii nie są tanie, ale jednocześnie wydajne.
Można też użyć do parzenia kawy kawałka przekrojonej laski wanilii. Ta opcja sprawdzi się np. przy ekspresie przelewowym czy french pressie. Wystarczy włożyć do dzbanka wanilię i parzyć kawę jak zawsze.
Kawa z wanilią to też doskonały patent na kawy mleczne. Odrobina wanilii dodana do takiego napoju sprawia, że całość smakuje jak najlepszy deser.
Czytaj też:
Najzdrowszy dodatek do zielonej herbaty. Infekcje trzymają się z daleka, kilogramy lecą w dółCzytaj też:
Dodaj do kawy aromatyczny strączek, a kilogramy polecą w dół. Aromat i smak zachwycają