Racuchy to prosty sposób na smaczną przekąskę, deser czy kolację. Ich przygotowanie jest szybkie, składniki tanie, więc czemu ich nie zrobić? Na dodatek rodzina zachwyca się ich smakiem, który jest doskonale wyważony oraz konsystencją – chrupiącą z wierzchu, wilgotną w środku.
Jak sprawić, by racuchy były puszyste i chrupiące?
Najsmaczniejsze racuchy to te puszyste i chrupiące. Jak osiągnąć taki efekt? Po pierwsze należy zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Nie może być zbyt rzadkie, bo wtedy placuszki będą cienkie i nie będą trzymały kształtu.
Ważny jest też oczywiście spulchniacz, który dodamy i jego ilość. Ja najczęściej sięgam po proszek do pieczenia, bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Nie należy jednak przesadzać z tym składnikiem, bo jego nadmiar będzie wyczuwalny w smaku.
Kolejna istotna rzecz, wpływająca na puszystość racuchów to smażenie. Puszyste, chrupiące racuchy uzyskamy tylko wtedy, gdy będziemy smażyć na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego tłuszczu. Po usmażeniu należy je oczywiście odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić racuchy z wilgotnym środkiem?
Oprócz chrupiącej skórki w racuchach ważny jest też wilgotny środek. Jak uzyskać taki efekt? Z pewnością pomoże tu odpowiednia grubość racuchów. Warto jednak podkręcić wilgotność i smak racuchów, chociażby jabłkiem. Zwykle kroiłam je na kawałki, bo lubię, gdy czuć je w czasie jedzenia. Jednak ostatnio jabłko starłam na dużych oczkach i dopiero w takiej postaci dodałam do ciasta. Owoc nie był w cieście zauważalny, ale dał placuszkom równomierną wilgotność i przyjemny, słodkawy smak.
Przepis: Racuchy z wilgotnym wnętrzem
Chrupiące racuchy, z wilgotnym, słodkim wnętrzem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 2-3 kwaskowe jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól i jajka. Wlej szklankę mleka, dokładnie wymieszaj. Resztę mleka dodawaj stopniowo, tak by uzyskać dość gęste ciasto. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mleka (w zależności od chłonności mąki).
- SmażenieJabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu, oprósz cukrem pudrem.
Jak podać racuchy?
Racuchy w moim domu najlepiej schodzą w tej najprostszej postaci, a więc oprószone cukrem pudrem. Można też jednak podać je z dżemem, jogurtem naturalnym albo kwaśną, gęstą śmietaną.
Czytaj też:
Szybka sałatka na przekąskę lub kolację. Zrobisz ją z prostych, sycących składnikówCzytaj też:
Wydrążam, nadziewam i do piekarnika. Te zapiekane buły to doskonała kolacja na ciepło
