W moim domu kanapki już dawno nie są kolacyjnym rarytasem. Wszyscy czekają na coś szczególnego i smacznego. Moja już w tym głowa, by nie było to nic trudnego, ale jednak smacznego i zdrowego. Ostatnio zaskoczyłam wszystkich zapiekanką, którą przygotowałam na wzór pizzy. Świetnie wyglądała i smakowała.
Jakie składniki są bazą do zapiekanki à la pizza?
Zapiekankę à la pizza przygotowałam na bazie makaronu. Moja rodzina bardzo go lubi, bo jest smaczny. A ja cenię ten składnik za łatwość przygotowania i uniwersalność połączeń. Wzięłam więc świderki, choć można też inny grubszy, np. penne i ugotowałam al dente. Po odcedzeniu makaron wymieszałam z innym, ważnym składnikiem. Było to mielone mięso wołowe podsmażone i podduszone z przecierem pomidorowym. To połączenie zagwarantowało pożywność całej kolacji. Pozostało dorzucić tylko dodatki.
Jak zrobić zapiekankę à la pizza?
Ta zapiekanka jest podobna do pizzy i z wyglądu i ze względu na skład. Ma bowiem składnik skrobiowy, czyli makaron, sos pomidorowy, a także ser, pomidorki i salami. Ekstra dodatkiem jest mielone mięso. Zdecydowałam się na nie, bo chciałam, żeby danie było sycące. Po wymieszaniu makaronu z mięsem przełożyłam go do naczynia, a wierzch wykończyłam zupełnie, jak pizzę. Były więc: ser, pomidorki, salami i oliwki. Całość wyglądała apetycznie i wszyscy zjedli tę kolację ze smakiem.
Przepis: Zapiekanka à la pizza
Makaronowa zapiekanka na kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 485 w każdej porcji
Składniki
- 300 g grubszego makaronu np. świderki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera mozzarella
- kilka pomidorków koktajlowych
- 30 g plasterków salami
- 2 łyżki czarnych oliwek
- oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj wołowinę, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej przecier pomidorowy, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano, duś ok. 10 minut.
- Łączenie składnikówMakaron wymieszaj z przygotowanym sosem mięsnym i połową startego sera. Całość przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp pozostałym serem, na wierzchu ułóż plasterki salami, połówki pomidorków i oliwki.
- PieczenieNaczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz całość ok. 15 minut. Potem podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz do momentu, aż ser lekko się zrumieni.
Inna wersja zapiekanki à la pizza
Zapiekankę à la pizza możecie przygotować też nieco inaczej. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki się zdecydujecie i jakie lubi wasza rodzina. Oczywiście można zrezygnować z podsmażonej wołowiny i wymieszać makaron z samym doprawionym przecierem pomidorowym. Dla urozmaicenia warto dorzucić do środka liście szpinaku, kawałki sera mozzarella czy pleśniowego, paski szynki albo plasterki salami.
Czytaj też:
Dwa warzywa i cienkie plasterki wędliny. Prosta, zapiekana kompozycja na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Przepyszną sałatkę na kolację robię w 15 minut. Trzy wyjątkowe dodatki i wszyscy się najadają