Naleśniki to prosta, tania potrawa, którą można przygotować z niewyszukanych składników. Są to zwykle: mąka, jajka i mleko. Można też dodać trochę soli i tłuszczu, jednak nie jest to konieczne. Mleko również nie jest obowiązkowym składnikiem, szczególnie gdy nie ma się go pod ręką. Daje się zastąpić innymi płynami.
Jaki płyn dodać do ciasta na naleśniki?
Ciasto na naleśniki zwykle rozprowadza się mlekiem. Płyn te dodaje ciastu przyjemnego smaku i odpowiedniej konsystencji. Jednak da się go częściowo lub całkowicie zastąpić wodą zwykłą, gazowaną albo napojem roślinnym. Do wytrawnych naleśników można też dodać piwo.
Jak zrobić naleśniki śmietankowe?
Pierwszy raz naleśniki śmietankowe zrobiłam, gdy zabrakło mi mleka. W lodówce znalazłam tylko płynną śmietankę, której użyłam do rozprowadzenia mąki i jajek. Dodałam też trochę wody, by ciasto nie wyszło zbyt gęste i tłuste. Po usmażeniu naleśniki wyszły przepyszne, wilgotne i niezwykle delikatne. Nie trzeba było nawet używać do nich oleju – ani do ciasta, ani do smażenia. Cała rodzina bardzo je polubiła.
Przepis: Naleśniki śmietankowe
Aksamitne, delikatne naleśniki z dodatkiem słodkiej śmietanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- ok. 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj sól i jajka. Wlej śmietankę, a potem tyle wody, by po wymieszaniu wyszło gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietanki. Odstaw je na 15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej. Możesz ją lekko posmarować olejem. Wylej na nią porcję ciasta i równomiernie rozprowadź. Smaż naleśnik po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie delikatnie rumiany. W ten sposób zużyj całe ciasto.
Jak podać naleśniki śmietankowe?
Naleśniki śmietankowe można podawać z dodatkami wytrawnymi, jednak najlepiej pasują do słodkich. Można więc serwować je z twarożkiem i owocami, z dżemem, konfiturą, kremem czekoladowym czy jedynie cukrem. Dobrze też będą smakować polane miodem albo syropem klonowym.
Czytaj też:
Każdy prosi o ten przepis na naleśniki. Ciasto jest elastyczne i nie przywiera do patelniCzytaj też:
Moja babcia naleśniki robiła zawsze na maślance. Do dziś pamiętam ich wspaniały smak