Racuchy doskonale sprawdzają się w wielu sytuacjach. Można je podać na deser, przekąskę, kolację czy śniadanie. Dobrym pomysłem jest też spakowanie ich do szkoły lub pracy. Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne i kosztuje grosze. Wystarczy sięgnąć po mąkę, jajka, spulchniacz i płyn. Warto też dorzucić składnik, który podniesie ich smak. Mogą to być jabłka, banany czy rodzynki.
Jaki płyn dodać do ciasta na racuchy?
Ciasto na racuchy zazwyczaj rozprowadza się mlekiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ten płyn innym. Można więc sięgnąć po mleko zsiadłe, kefir, maślankę czy jogurt naturalny. Ich kwaśny smak wprowadzi do racuchów orzeźwiające nuty. A duża gęstość płynu zadba o puszystość i wilgotność racuchów.
Jak zrobić racuchy na jogurcie ze skórką pomarańczową?
Większość osób do racuchów dodaje jabłko starte lub pokrojone na kawałki. Ja jednak stawiam na dwa zupełnie inne dodatki: cukier waniliowy i skórkę otartą z pomarańczy. Te składniki doskonale się ze sobą komponują i dodają racuchom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pomarańczę przez starciem skórki trzeba tylko dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Przepis: Racuchy ze skórką pomarańczową
Aromatyczne, puszyste racuchy z dodatkiem skórki startej z pomarańczy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1/4 pomarańczy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jogurt i jajka umieść w drugiej misce, wymieszaj je z cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Do płynnej masy dodaj sypkie składniki, wymieszaj gładkie, dość gęste ciasto.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z cukrem pudrem.
Z czym podać racuchy?
Moja rodzina najbardziej lubi racuchy posypane cukrem pudrem. Jednak to niejedyna opcja podania tej potrawy. Można ją także polać smużkami miodu, syropu klonowego czy polewy czekoladowej. Racuchy dobrze będą smakowały obłożone owocami, np. plasterkami bananów czy karmelizowanymi jabłkami albo z dodatkiem jogurtu naturalnego czy bitej śmietany.
Czytaj też:
Racuchy z twarożkiem to genialny pomysł na szybki, pożywny posiłek. Uwielbiają je nie tylko dzieciCzytaj też:
Dwa jabłka wystarczą, by zwykłe naleśniki zmienić w obłędne danie. Przepis mam od szefa kuchni