Stroganoff, zwany też Strogonowem, to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, którego nazwa pochodzi od arystokratycznej rodziny. Pierwotnie potrawę tę przygotowywało się z wołowiny, która była najpierw obsmażana, a potem duszona w sosie z cebuli, śmietany i musztardy. Z biegiem lat receptura na to danie zmieniała się, ale to, co je wciąż wyróżnia to pełny smak, soczystość i pożywność. Z tego powodu potrawa ta często pojawia się u mnie na domowym Sylwestrze.
Jakie mięso użyć na Stroganoffa?
Na Stroganoffa klasycznie przeznacza się wołowinę, a dokładniej mówiąc polędwicę wołową. W oszczędniejszej wersji stosuje się mięso z udźca. Potrawa ta doczekała się jednak wielu wersji. Niektórzy robią ją z fileta z piersi kurczaka, inni z piersi indyczej. Ja często jednak sięgam po schab wieprzowy, który również dobrze sprawdza się w tym daniu.
Jak zrobić Stroganoffa ze schabu?
Schab na Stroganoffa należy pokroić najpierw w dość cienkie plastry, a potem w paski. Ponieważ mięso to jest dość zwarte, paski wychodzą bardzo eleganckie, co dodaje potrawie apetycznego wyglądu. Ja do Stroganoffa oprócz cebuli dodaję też pieczarki, które świetnie komponują się z wieprzowiną i z sosem.
Przepis: Stroganoff ze schabu
Paski schabu duszone w aromatycznym sosie z cebuli, pieczarek, śmietany i musztardy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 łyżka musztardy
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml bulionu drobiowego lub wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówSchab opłucz, osusz, pokrój plastry, a potem w cienkie paski. Oprósz je solą, pieprzem i papryką. Oczyszczoną cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Smażenie mięsa i warzywNa dużej patelni rozgrzej olej lub masło. Podsmaż mięso na dużym ogniu, aż się zarumieni. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i odparują.
- Przygotowanie sosuDo warzyw dodaj musztardę, wymieszaj, wlej bulion. Zagotuj i dodaj śmietanę. W razie potrzeby zagęść mąką rozmieszaną z wodą. Do sosu dodaj podsmażone mięso. Duś pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut, aż schab będzie miękki. Danie dopraw do smaku.
Stroganoff – kilka wskazówek
Stroganoff to potrawa, która sprawdzi się jako danie obiadowe, ale można je też podać na kolację. Oto kilka podpowiedzi, dotyczących jego przygotowania i podania.
- Jeśli chcecie zaostrzyć smak Stroganoffa, możecie dodać do niego też trochę ketchupu oraz drobno pokrojony ogórek kiszony.
- Stroganoff na obiad najlepiej smakuje podany z ugotowanym ryżem. Na kolację lepiej jednak zaserwować go z pieczywem.
- Potrawa ta doskonale nadaje się do odgrzewania. Można ją więc przygotować z wyprzedzeniem lub od razu na dwa dni.
Czytaj też:
Na sylwestrową domówkę zawsze robię garnek tej pożywnej zupy. Dodaje energii i świetnie rozgrzewaCzytaj też:
Odkryj sekret moich pulpetów w sosie pomidorowym. Szybki i tani obiad, który pokocha cała rodzina