Obsmażam mięso i duszę je z wyrazistymi dodatkami. W Sylwestra zawsze schodzi garnek Stroganoffa

Obsmażam mięso i duszę je z wyrazistymi dodatkami. W Sylwestra zawsze schodzi garnek Stroganoffa

Dodano: 
Stroganoff
Stroganoff Źródło: Shutterstock / Bystrov
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na ciepłe danie na Sylwestra, proponuję Stroganoffa. Jego podstawą jest mięso, które dusi się z kilkoma aromatycznymi dodatkami. Dzięki temu potrawa jest pełna smaku i doskonale syci.

Stroganoff, zwany też Strogonowem, to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, którego nazwa pochodzi od arystokratycznej rodziny. Pierwotnie potrawę tę przygotowywało się z wołowiny, która była najpierw obsmażana, a potem duszona w sosie z cebuli, śmietany i musztardy. Z biegiem lat receptura na to danie zmieniała się, ale to, co je wciąż wyróżnia to pełny smak, soczystość i pożywność. Z tego powodu potrawa ta często pojawia się u mnie na domowym Sylwestrze.

Jakie mięso użyć na Stroganoffa?

Na Stroganoffa klasycznie przeznacza się wołowinę, a dokładniej mówiąc polędwicę wołową. W oszczędniejszej wersji stosuje się mięso z udźca. Potrawa ta doczekała się jednak wielu wersji. Niektórzy robią ją z fileta z piersi kurczaka, inni z piersi indyczej. Ja często jednak sięgam po schab wieprzowy, który również dobrze sprawdza się w tym daniu.

Jak zrobić Stroganoffa ze schabu?

Schab na Stroganoffa należy pokroić najpierw w dość cienkie plastry, a potem w paski. Ponieważ mięso to jest dość zwarte, paski wychodzą bardzo eleganckie, co dodaje potrawie apetycznego wyglądu. Ja do Stroganoffa oprócz cebuli dodaję też pieczarki, które świetnie komponują się z wieprzowiną i z sosem.

Przepis: Stroganoff ze schabu

Paski schabu duszone w aromatycznym sosie z cebuli, pieczarek, śmietany i musztardy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówSchab opłucz, osusz, pokrój plastry, a potem w cienkie paski. Oprósz je solą, pieprzem i papryką. Oczyszczoną cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  2. Smażenie mięsa i warzywNa dużej patelni rozgrzej olej lub masło. Podsmaż mięso na dużym ogniu, aż się zarumieni. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i odparują.
  3. Przygotowanie sosuDo warzyw dodaj musztardę, wymieszaj, wlej bulion. Zagotuj i dodaj śmietanę. W razie potrzeby zagęść mąką rozmieszaną z wodą. Do sosu dodaj podsmażone mięso. Duś pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut, aż schab będzie miękki. Danie dopraw do smaku.

Stroganoff – kilka wskazówek

Stroganoff to potrawa, która sprawdzi się jako danie obiadowe, ale można je też podać na kolację. Oto kilka podpowiedzi, dotyczących jego przygotowania i podania.

  • Jeśli chcecie zaostrzyć smak Stroganoffa, możecie dodać do niego też trochę ketchupu oraz drobno pokrojony ogórek kiszony.
  • Stroganoff na obiad najlepiej smakuje podany z ugotowanym ryżem. Na kolację lepiej jednak zaserwować go z pieczywem.
  • Potrawa ta doskonale nadaje się do odgrzewania. Można ją więc przygotować z wyprzedzeniem lub od razu na dwa dni.

Czytaj też:
Na sylwestrową domówkę zawsze robię garnek tej pożywnej zupy. Dodaje energii i świetnie rozgrzewa
Czytaj też:
Odkryj sekret moich pulpetów w sosie pomidorowym. Szybki i tani obiad, który pokocha cała rodzina

Źródło: smaki.pl