Napełniam chlebki pita nietypowym farszem. Moje dzieci pokochały tę szybką kolację

Napełniam chlebki pita nietypowym farszem. Moje dzieci pokochały tę szybką kolację

Dodano: 
Chlebki pita z sałatką
Chlebki pita z sałatką Źródło:Shutterstock / Ahturner
Moje dzieci nie są wielkimi fanami sałatek. Wszystko jednak zależy od tego jak je podam. Wiem, że lubią chrupiące pieczywo, dlatego połączyłam ostatnio jedno z drugim i wyszła pyszna i zdrowa kolacja.

Sałatki są bardzo zdrowe. Zwłaszcza jeśli zawierają dużo świeżych warzyw. Niestety nie koniecznie przepadają za nimi dzieci, a warzywa są bardzo istotne w ich diecie. Dlatego wymyśliłam sprytny sposób na to, jak podać im sałatkę. Sięgnęłam po uwielbiany przez nich chlebek pita, podpiekłam go i napełniłam warzywną masą. Kolacja znikła bez gadania.

Kilka słów o chlebku pita

Chlebek pita jest płaskim chlebem pochodzącym z Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Skład chlebka jest dość prosty. Do przygotowania ciasta używa się zwykle: mąkę pszenną, drożdże, wodę, sól, cukier i oliwę z oliwek. Chlebek pita zwykle jest okrągły lub owalny, z charakterystyczną pustą przestrzenią w środku. Po przekrojeniu tego chlebka na połowę czy na mniejsze kawałki powstaje kieszonka, którą łatwo jest napełnić dowolnym farszem.

A pusta przestrzeń w środku chlebka tworzy się w wyniku wypiekania go w wysokiej temperaturze, wynoszącej 230-250 stopni Celsjusza. Powoduje ona gwałtowne parowanie wody zawartej w cieście i powstawanie pęcherzy powietrza, które rozdzielają górną i dolną warstwę chleba. Chlebek pita można nadziewać, a także podawać jako dodatek do hummusu, dipów, sosów i sałatek.

Przepis na chlebki pita z lekką sałatką

Wartość odżywczą tej sałatki doskonale podnosi ser feta. Jeśli jednak chcecie, możecie włożyć też do chlebka kawałki grillowanego czy smażonego fileta z kurczaka. Kolacja stanie się jeszcze pożywniejsza.

Przepis: Chlebki pita z lekką sałatką

Chlebki pita napełnione sałatką warzywną z dodatkiem sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2 okrągłe chlebki pita
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 cebuli
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatkiWarzywa umyj, wytrzyj, oczyść z nasion. Pokrój je w kostkę, podobnie jak obraną cebulę. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do warzyw wymieszaj. Całość oprósz oregano, polej oliwą i sokiem z cytryny, wymieszaj.
  2. Podawanie chlebków pitaChlebki pita przekrój na połowę, podpiecz w opiekaczu do kanapek, na suchej patelni lub w piekarniku. Kieszonki napełnij przygotowaną sałatką.

Czym jeszcze można nadziać chlebki pita?

Ja nadziałam chlebek pita lekką, warzywną sałatką z dodatkiem sera feta. Jednak chlebki te można napełnić także innymi farszami. Dobrze sprawdzi się grillowane albo pieczone mięso z kurczaka, wołowina czy jagnięcina. Warto dodać do nich świeże warzywa i sos, np. jogurtowy. Można też dorzucić marynowane warzywa i sos tahini czy harissę, dzięki którym przekąska ta przekształci się w bliskowschodni przysmak. W chlebku tym podaje się także smażone kulki ciecierzycy, hummus czy grillowane warzywa w towarzystwie sosów. Ciekawym pomysłem jest też podanie chlebka pita ze słodkim nadzieniem. Można je zrobić np. z masła orzechowego, kawałków banana i miodu.

Czytaj też:
Biorę tortillę, dodaję proste składniki i gotową pastę. Pyszna przekąska w kilka minut
Czytaj też:
Zawijam w ten placek kurczaka i proste składniki. Szybko robię pyszne i sycące danie na obiad lub kolację