Kroję ser i pomidor i po chwili mam pyszną, lekką kolację. Nawet dzieci za nią przepadają

Kroję ser i pomidor i po chwili mam pyszną, lekką kolację. Nawet dzieci za nią przepadają

Dodano: 
Sałatka Caprese
Sałatka Caprese Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Co lekkiego i smacznego zjeść na kolację? Ostatnio ten wieczorny posiłek przygotowuję ekspresowo, a wygląda i smakuje fantastycznie. Kroję tylko pomidory i ser i podaję je z pieczywem.

Na kolację nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, bo potem zalegają nam na żołądku. Ten wieczorny posiłek nie powinien być też zbyt obfity i najlepiej go spożyć do godziny 19. Wtedy wyjdzie nam na zdrowie, a nie pójdzie w boczki. Sugerując się tymi wytycznymi, wymyśliłam ostatnio, że w tej roli doskonale spisze się sałatka znana we Włoszech pod nazwą Caprese. Są to po prostu pokrojone pomidory i ser mozzarella, apetycznie ułożone i delikatnie przyprawione. Co ciekawe, danie to posmakowało nie tylko mnie, ale też mężowi i dzieciom.

Jakiego sera użyć do sałatki Caprese?

Włosi do przygotowaniasałatki Caprese używają tradycyjnej mozzarelli, która jest otrzymywana z mleka bawolego. Jednak bez problemu możemy ją zastąpić mozzarellą z mleka krowiego. Ważne by była delikatna, biała i świeża. Zwykle używa się tu mozzarelli w postaci dużej kulki, którą kroi się w plastry. Jeśli jednak macie do dyspozycji mozzarellę w postaci małych kulek, też bez problemu możecie jej użyć. Wtedy jednak pomidory warto pokroić w kostkę o zbliżonej wielkości do kulek mozzarelli.

Jak zrobić sałatkę Caprese?

Do przygotowania tej sałatki warto wybrać dobrej jakości, smaczne pomidory. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, które są mięsiste i pełne smaku.

Przepis: Sałatka Caprese

Sałatka z sera mozzarella i pomidorów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
440

Składniki

  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • 1 duży pomidor, np. malinowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • bazylia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPomidor umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plastry. Jeśli korzystasz ze świeżej bazylii, posiekaj jej listki.
  2. Wykańczanie sałatkiNa płaskim talerzu ułóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Całość oprósz solą, posyp bazylią świeżą lub suszoną. Sałatkę skrop oliwą i odrobiną octu balsamicznego.

Wskazówka: sałatkę Caprese możecie też polać sosem przygotowanym z listków bazylii zblendowanych z oliwą i odrobiną wody, doprawionym octem balsamicznym i solą.

Z czym podać sałatkę Caprese?

Sałatkę Caprese podaje się z kromką ciabatty czy bagietki. Pieczywo można też wcześniej podpiec w opiekaczu lub piekarniku, dzięki czemu zamieni się w chrupiące grzanki. Możecie też sięgnąć po bułki pełnoziarniste, a wtedy wasza kolacja stanie się jeszcze bardziej wartościowa.

Czytaj też:
Robię tę prostą sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla i obiadu. Syci i znika jako pierwsza ze stołu
Czytaj też:
Ta sałatka doskonale dba o moją linię. Przepis na egzotyczną ale prostą tabbouleh mam od koleżanki


-->