Na kolację nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, bo potem zalegają nam na żołądku. Ten wieczorny posiłek nie powinien być też zbyt obfity i najlepiej go spożyć do godziny 19. Wtedy wyjdzie nam na zdrowie, a nie pójdzie w boczki. Sugerując się tymi wytycznymi, wymyśliłam ostatnio, że w tej roli doskonale spisze się sałatka znana we Włoszech pod nazwą Caprese. Są to po prostu pokrojone pomidory i ser mozzarella, apetycznie ułożone i delikatnie przyprawione. Co ciekawe, danie to posmakowało nie tylko mnie, ale też mężowi i dzieciom.
Jakiego sera użyć do sałatki Caprese?
Włosi do przygotowaniasałatki Caprese używają tradycyjnej mozzarelli, która jest otrzymywana z mleka bawolego. Jednak bez problemu możemy ją zastąpić mozzarellą z mleka krowiego. Ważne by była delikatna, biała i świeża. Zwykle używa się tu mozzarelli w postaci dużej kulki, którą kroi się w plastry. Jeśli jednak macie do dyspozycji mozzarellę w postaci małych kulek, też bez problemu możecie jej użyć. Wtedy jednak pomidory warto pokroić w kostkę o zbliżonej wielkości do kulek mozzarelli.
Jak zrobić sałatkę Caprese?
Do przygotowania tej sałatki warto wybrać dobrej jakości, smaczne pomidory. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, które są mięsiste i pełne smaku.
Przepis: Sałatka Caprese
Sałatka z sera mozzarella i pomidorów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 440
Składniki
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
- 1 duży pomidor, np. malinowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- bazylia
- sól
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPomidor umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plastry. Jeśli korzystasz ze świeżej bazylii, posiekaj jej listki.
- Wykańczanie sałatkiNa płaskim talerzu ułóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Całość oprósz solą, posyp bazylią świeżą lub suszoną. Sałatkę skrop oliwą i odrobiną octu balsamicznego.
Wskazówka: sałatkę Caprese możecie też polać sosem przygotowanym z listków bazylii zblendowanych z oliwą i odrobiną wody, doprawionym octem balsamicznym i solą.
Z czym podać sałatkę Caprese?
Sałatkę Caprese podaje się z kromką ciabatty czy bagietki. Pieczywo można też wcześniej podpiec w opiekaczu lub piekarniku, dzięki czemu zamieni się w chrupiące grzanki. Możecie też sięgnąć po bułki pełnoziarniste, a wtedy wasza kolacja stanie się jeszcze bardziej wartościowa.
Czytaj też:
Robię tę prostą sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla i obiadu. Syci i znika jako pierwsza ze stołuCzytaj też:
Ta sałatka doskonale dba o moją linię. Przepis na egzotyczną ale prostą tabbouleh mam od koleżanki